Colombia wil thermische energie volledig activeren door droogte El Niño

Colombia moet zijn thermo-elektrische reservecentrales volledig activeren om elektriciteitstekorten te voorkomen in een tijd van toenemende droogte als gevolg van het weerfenomeen El Niño, waarschuwt netbeheerder en groothandelsmarktcoördinator XM.

Het niveau van de hydro-elektrische stuwdammen daalde op 24 maart naar een laagterecord van maart met 33,54% van hun totale capaciteit door een sterke afname van de regenval en een hogere vraag naar elektriciteit.

“Onder de huidige omstandigheden is het essentieel om de thermische opwekking op bijna de maximale capaciteit te hebben,” zei XM in een verklaring.

“Het is daarom cruciaal om zoveel mogelijk gas beschikbaar te hebben en tegelijkertijd de logistiek van vloeibare brandstoffen voor thermo-elektrische energieopwekking te vergemakkelijken.”

De entiteit benadrukte ook de noodzaak om opwekkings- en transmissiebronnen “adequaat te beheren” en drong er bij consumenten op aan om elektriciteit efficiënter te gebruiken.

Thermo-elektrische centrales – die draaien op aardgas, steenkool en vloeibare brandstoffen – zijn momenteel goed voor 5.700 MW van de geïnstalleerde capaciteit in Colombia, wat overeenkomt met ongeveer 28% van het totaal van het land. De rest wordt geleverd door waterkrachtcentrales (ongeveer 70%) en niet-conventionele hernieuwbare energiebronnen (ongeveer 2%).

Volgens de vereniging van energieproducenten Andeg nadert het niveau van de dammen een gevaarlijk dieptepunt, waardoor de betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening in gevaar komt.

“Wat XM nooit wil is dat [het gemiddelde niveau van de stuwdammen] onder de 27% zakt,” vertelde Alejandro Castañeda, uitvoerend directeur van Andeg.

“Dat is een soort magisch getal. Men wil het systeem niet onder dat niveau laten werken omdat niemand weet wat er dan zou gebeuren.”

XM zei dat sommige reservoirs momenteel werken met watervolumes die hun weerga niet kennen. Voorbeelden zijn Guavio (7,95%), Riogrande 2 (8,79%) en El Quimbo (20,66%).

Bron :
Foto:andeg.org