Colombia zet onderzeeërs in tegen drugshandel

Het Colombiaanse leger heeft twee U206A onderzeeboten gekocht van Duitsland om operaties te versterken tegen drugshandel en andere grensoverschrijdende criminaliteit in de Caribische wateren.

Het leger controleert al met boten op het water, maar drugssmokkelaars vervoeren steeds vaker partijen drugs in mini-onderzeeërs van Zuid- naar Midden-Amerika en daardoor worden ze niet vaak gepakt.

De marine heeft 110 miljoen euro voor de twee boten betaald. Ze zijn 49 meter lang en er kunnen 23 bemanningsleden aan boord. De twee U206A worden gekenmerkt door hun grootte, behendigheid, verplaatsing van capaciteit (500 ton) en hun hoge wendbaarheid voor het werken in ondiepe maritieme zones.

De twee  onderzeeboten uit Duitsland zullen dezelfde namen krijgen als de onderzeeboten die vervangen worden:  “ARC Intrepid” en “ARC Indomitable”.

De commandant van de Colombiaanse marine, viceadmiraal Leonardo Santamaria Gaitan, zei dat een groot deel van de onderzeeërs een opknapbeurt nodig hebben en een upgrade van de technische systemen, evenals de koeling en de verwarming.

Drugssmokkelaars vervoeren grote partijen cocaïne van Colombia naar Panama. Dat moet via het water of door de lucht, omdat er geen weg tussen beide landen loopt.

Verwacht wordt dat de onderzeeërs een harde klap toebrengen aan de drugsmaffia in Colombia. Alleen al de controles met boten boven water hebben ervoor gezorgd dat de productie van cocaïne de laatste jaren flink is teruggelopen.