Colombia ziet China als strategische partner

Colombia en China ondertekenden verschillende overeenkomsten om hun strategisch partnerschap te versterken tijdens het bezoek van de Chinese premier Li Keqiang in Bogota.

“Ik wil benadrukken dat we de afgelopen 35 jaar goede diplomatieke banden hebben met China. China vandaag de dag is een strategische partner,” zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos in een toespraak bij Casa de Narino na de ontmoeting met de Chinese minister-president.

De landen ondertekenden bilaterale overeenkomsten over onderwijs, handel, infrastructuur en cultuur. China stemde in met het aantal universitaire studiebeurzen te verhogen voor Colombiaanse studenten van 20 tot 200. De twee partijen hebben ook afgesproken om de mogelijkheden te beoordelen van een onderhandeling over een vrijhandelsovereenkomst om de bilaterale handel te bevorderen.

China is de tweede grootste handelspartner van Colombia en is goed voor 10 procent van alle Colombiaanse export. In 2014 bedroeg de bilaterale handel op 17 miljard dollar, 15 keer hoger dan een decennium eerder.

De landen ondertekenden ook infrastructuur overeenkomsten, waaronder één voor de bouw van een snelweg in het westen van Colombia’s Orinoco regio en één om de navigatie langs de rivier Meta te verbeteren – Beide projecten van strategisch belang.

Li zei dat de overeenkomsten Colombia, een van de belangrijkste landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, dichter bij China zal brengen.

De twee leiders hebben vrijdag nog een evenement bijgewoond om de 35 jaar van bilaterale relaties te herdenken.

Na Colombia, zal Li naar Peru en Chili reizen, de laatste stations van zijn Latijns-Amerikaanse tournee die begon in Brazilië.