Colombiaans Congres bespreekt arbeidshervorming

De Zevende Commissie van het Huis van Afgevaardigden van het Colombiaanse Congres begint met de bespreking van de arbeidshervorming, een van de belangrijkste verbintenissen van de regering van Gustavo Petro, die tot doel heeft de rechten van de Colombiaanse werknemers te garanderen en te verbeteren.

Het debat vindt plaats te midden van de controverse die is ontstaan door de oppositie, die het voorstel dat de minister van Arbeid, Gloria Inés Ramírez, op 16 maart heeft ingediend, heeft gediskwalificeerd.

“Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd door het Congres van de Republiek, moet het een einde maken aan seksuele intimidatie en pesterijen op het werk in het land; het moet ervoor zorgen dat de reële lonen in Colombia stijgen, zodat (het land) geïndustrialiseerd kan worden”, aldus president Gustavo Petro, die eraan toevoegde dat “het de mensen in deze maatschappij gelukkiger moet maken en meer vrije tijd moet geven. De werknemers moeten zich kunnen organiseren om met het bedrijfsleven te kunnen praten”.

Petro benadrukte tijdens het evenement dat de toekomstige hervorming zal worden aangepast aan de veranderingen in de wereld, die zich uiten in een “heropleving van de strijd voor de waardigheid van het werk en zelfs de strijd voor meer vrije tijd” om een grotere productiviteit te bereiken.

Tijdens de ceremonie beschreef de minister van Arbeid het initiatief als “de meest ambitieuze arbeidshervorming van deze eeuw”, omdat het volgens haar de juridische en politieke concepten van instellingen en landen als Mexico, Chili en de Internationale Arbeidsorganisatie omvat.

“De arbeidshervorming van de regering van verandering zal de arbeidsrechten van bijna 22 miljoen werkenden garanderen, waarvan acht miljoen vrouwen,” meende zij.

Ramírez belichtte de meest innovatieve aspecten van het wetsvoorstel en benadrukte dat de kern van het project de stabiliteit van banen als beschermingsregel is, waarbij de vorm van algemene contractering het contract voor onbepaalde tijd zal zijn. Zij verzekerde de werknemers ook dat de wet hen in staat zal stellen een recht te verwerven, met een werkdag “in overeenstemming met de regels”, en benadrukte dat Colombia “meer burgers zal hebben met de reële capaciteit om onze economie te activeren door het beheer van hun reële lonen.”

De tweede van de drie grote sociale hervormingen die de Colombiaanse regering voorstaat, en die ook gezondheid en pensioenen omvat, wordt gesteund door vakbonden als de Central Unitaria de Trabajadores, de Algemene Confederatie van de Arbeid en de Colombiaanse Federatie van Opvoeders.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co