Colombiaans leger wil speciale eenheid vormen voor bescherming nationale natuurparken

Het Colombiaanse leger gaat een speciale eenheid vormen om in de nationale parken van het land operaties uit te voeren tegen gewapende groeperingen.

De aankondiging werd gedaan door de ministers van Defensie en Milieu, Carlos Holmes Trujillo en Ricardo Lozano nadat een grote brand honderden hectaren bos in het natuurgebied Serranía de la Macarena verwoestte. Een deel van het bos ligt ook dicht bij Colombiaans nationale trots Caño Cristales, de regenboogrivier gekleurd door verschillende algen.

De oprichting van een nieuwe taskforce ter bestrijding van de criminaliteit in de nationale parken kwam ook na de ontvoering van twee soldaten in een van de nationale parken.

“De actie van de criminelen dwingt ons om onverbiddelijk te zijn met degenen die de natuur vernietigen. De publieke krachten gaan zich niet terugtrekken uit de nationale parken waar de criminelen zich hopen te vestigen. De criminelen die proberen om terreur te zaaien in de Nationale Natuurparken waarschuw ik u, ik waarschuw u, dat we u geen enkele centimeter van ons grondgebied gaan gunnen,” zei de minister van Defensie.

Carlos Holmes Trujillo verzekerde dat de natuurparken het patrimonium van de Colombianen zijn, “zij die vandaag de dag de branden veroorzaken zijn criminelen die de natuur willen vernietigen om coca te kunnen planten. Het staat vast dat de drugshandel en de illegale winning van mineralen, waarmee de illegalen worden gefinancierd, de bedreigingen vormen”.

En hij voegde eraan toe dat de nieuwe taskforce moet voorkomen dat illegale economieën ontstaan in de natuurgebieden van Colombia. Er zouden daarvoor onder meer middelen van de land- en luchtmacht worden ingezet. Op dit moment heeft Colombia 58 beschermde gebieden, waarvan 42 nationale parken zijn, 12 aangewezen zijn als fauna- en flora-reservaten, 2 nationale natuurreservaten, 1 wegenpark en 1 uniek natuurgebied

Bron :
Foto:ElPais