Colombiaanse ananas op de internationale markt

Bengala Agrícola is een Colombiaanse bedrijf uit de Cauca vallei. Traditioneel verbouwde de groep suikerriet. Drie jaar geleden hebben ze hun productaanbod uitgebreid en momenteel produceert het bedrijf ook ananas.

Het telen van ananas past zeer goed bij het klimaat in Colombia en er zijn ook meer dan genoeg watervoorraden aanwezig in het land voor irrigatie. Hierdoor kunnen heel het jaar door ananas worden geoogst. Dit maakt Colombia extra competitief als ananasleverancier doordat het ananas kan leveren in maanden wanneer andere grote producenten, zoals Costa Rica, het niet kunnen.

Momenteel wordt in Colombia op 12.000 hectare ananas geteeld . De productie per hectare kan oplopen tot 130 ton. Dit is meer dan in Costa Rica waar de productie per hectare maximaal 100 tot 105 ton haalt. Bengala Agrícola heeft dit jaar 4.6 miljoen kilo ananas gedistribueerd op de binnenlandse markt.

Mauricio Lópes Noguera van Bengala Agrícola legt uit: “We kijken momenteel naar de mogelijkheden om onze producten naar Korea, Israël en de EU te exporteren. Wij willen tussen februari en september de Zuid-Amerikaanse markt adresseren (Chili, Uruguay en Argentinië) en vanaf oktober willen we 10 tot 12 containers naar Europa en Noord-Amerika sturen. Dit zal van ons de grootste fruitexporteur maken van Colombia na de grote bananenexporteurs”.