Colombiaanse economie groeide 4,6% in 2014

De Colombiaanse economie is in 2014 met 4,6 procent gegroeid volgens het Colombiaanse agentschap van de statistieken (DANE) die hun cijfers dinsdag publiceerde.

De groei van de Colombiaanse economie is lager dan de 4,9 procent in 2013 en onder de verwachtingen van de Centrale Bank die de groei op 4,8% had geschat. Alhoewel de groei lager valt dan het voorgaande jaar is het een van de beste groeiende economieën in Latijns-Amerika.

Volgens de directeur van Dane, Mauricio Perfetti heeft de grootste groei plaatsgevonden in de bouw. Deze maakte vorig jaar een groei van 9,9%. Vele sectoren ondervonden een positieve ontwikkeling zo ook de maatschappelijke dienstverlening die met 5,5% groeide. De enige sector die een negatieve wending had was de winning van delfstoffen met 0,2%.

Ook Colombia begint hinder te ondervinden van de lagere olieprijs. De economische groei kwam met 3,5% in het vierde kwartaal lager uit dan veel waarnemers hadden verwacht. Ook de lagere prijzen voor koffie, kolen en goud spelen het Zuid-Amerikaanse land parten.

Ondanks het tegenvallende cijfer over het vierde kwartaal heeft de Colombiaanse economie over heel 2014 goed gepresteerd. De groei over vorig jaar kwam uit op 4,6 procent. Dat is hoger dan de groei in onder meer Mexico, Peru en Chili. ‘De hoogste groei in de regio’, twitterde minister van economische zaken Mauricio Cardenas.

Olie is goed voor ongeveer de helft van de exportinkomsten van Colombia. Dankzij de succesvolle oliewinning overtreft de economische groei in Colombia al bijna tien jaar die in de meeste andere Latijns-Amerikaanse landen. Economen verwachten dat de groei dit jaar zal uitkomen op 3,6%.