Colombiaanse regering en ELN verzoenen met elkaar en hervatten vredesbesprekingen in Venezuela

De Colombiaanse regering en het ELN hebben de vredesbesprekingen in Caracas hervat, nadat de besprekingen begin april waren bevroren vanwege botsingen tussen de guerrillastrijders en andere gewapende groepen, bevestigden beide partijen op zondag, zonder verdere details te geven.

“Gisteren (zaterdag) begonnen de twee vredesdelegaties gesprekken in Caracas”, meldde de vredesdelegatie van de regering van president Gustavo Petro op het sociale netwerk X. “Het werk gaat door”, voegde hij eraan toe.

“Aan de onderhandelingstafel bespraken ze voorstellen voor deelname die een gezamenlijke visie op vrede zouden voeden rond het politieke regime, de milieusituatie en het economische model,” zeiden de vertegenwoordigers van de linkse guerrillagroep het Nationale Bevrijdingsleger (ELN).

Het ELN had op 6 april de formele opschorting aangekondigd van de onderhandelingscyclus die het sinds november 2022 in Venezuela, Cuba en Mexico heeft gehouden met de regering, en verzocht om de bijeenkomst van aanstaande zondag te beschouwen als een “buitengewone bijeenkomst”.

De rebellen beschuldigden de regering van Petro ervan de tot nu toe bereikte overeenkomsten te schenden.

De regeringsdelegatie had aangekondigd dat ze “de zorgwekkende humanitaire tragedie in Arauca” – een Colombiaans departement dat grenst aan Venezuela – zou presenteren, op zoek naar “manieren om een oplossing te vinden om een einde te maken aan het geweld tussen de actoren, dat vooral ongewapende burgers treft”.

De botsingen tussen het ELN, dissidenten van de ontbonden FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) en andere ongeregelde gewapende organisaties zijn daar toegenomen.

Na een ontmoeting met Petro in Caracas bevestigde de Venezolaanse president Nicolás Maduro dinsdag opnieuw de “bereidheid” van zijn land om de onderhandelingen te steunen.

In februari had het ELN de onderhandelingen al “bevroren” en “in een open crisis” verklaard, op beschuldiging van schendingen van de overeenkomst. Een paar dagen later werden de gesprekken echter hervat.

Bron :
Foto:rcnradio.com