Colombiaanse regering laat dertig FARC-rebellen vrij

De Colombiaanse overheid heeft zondag aangekondigd om dertig leden van de guerrillabeweging FARC vrij te laten. Het is onderdeel van de vredesbesprekingen die al meer dan drie jaar duren. Geen van gevangenen zijn veroordeeld voor geweldsdelicten toen ze vochten voor de FARC, aldus een verklaring van de Colombiaanse president Juan Manuel Santos.

Na hun vrijlating ontvangen de guerrilla’s psychologische hulp, onderwijs, werkopleiding en steun- ook aan de families- om te re-integreren in de samenleving.

Belangrijk deelakkoord over berechting
De vredesbespreking die plaatsvinden in de Cubaanse hoofdstad Havana zijn het vierde jaar ingegaan, beide partijen proberen het eens te worden over een vijfpuntenplan. Twee maanden geleden sloten de onderhandelaars een belangrijk deelakkoord: de berechting van guerrillastrijders en militairen. Paus Franciscus speelde op de achtergrond een belangrijke rol bij de totstandkoming van dit akkoord.

Human Right Watch uitte kritiek op dit deelakkoord omdat grove misdaden niet bestraft worden met een gevangenisstraf, maar met een vorm van taakstraf. Volgens de mensenrechtenorganisatie wordt hiermee geen recht gedaan aan de duizenden slachtoffers van het geweld.

Deadline onderhandelingen: 23 maart 2016
De partijen werden het al eerder eens over landhervorming, strijd tegen de drugshandel, en over politieke activiteit van ex-guerrillastrijders. President Santos liet weten dat hij op 23 maart het vredesakkoord zou willen tekenen. Dit moet een einde maken aan de langste lopende guerrilla-oorlog van Zuid-Amerika dat aan meer dan 220.000 mensen het leven heeft gekost.

Het is nog de vraag of het geweld in het Zuid-Amerikaanse land hiermee eindigt. Naast de FARC zijn er ook andere guerrillabewegingen actief in het land. Daarnaast zijn ook paramilitairen gesteund door politici, rijke grootgrondbezitters en bedrijven verantwoordelijk voor de talloze moorden die worden gepleegd in het land. Veel van deze misdaden blijven ongestraft. Door het geweld zijn ongeveer 6 miljoen (van de 48 miljoen) Colombianen op de vlucht geslagen. Een van de hoogste aantallen interne ontheemden in de wereld.(bron:nrc.nl)