Colombiaanse stafchef en ambassadeur stappen op wegens telefoonschandaal

De stafchef van de Colombiaanse president Gustavo Petro en de ambassadeur van het land in Venezuela zullen hun functie neerleggen, zei Petro vrijdag, nu het Openbaar Ministerie beschuldigingen onderzoekt van het illegaal aftappen van telefoongesprekken met binnenlandse medewerkers.

Laura Sarabia, een van Petro’s naaste adviseurs en ambassadeur Armando Benedetti, die een sleutelrol speelde bij Petro’s verkiezing en Sarabia’s baas was toen Benedetti senator was, zijn verwikkeld in een schandaal over verdwenen geld en de oppas van haar kind.

“Terwijl ze mijn dierbare en gewaardeerde ambtenaar en de ambassadeur in Venezuela onderzoeken, zullen ze zich terugtrekken uit de regering,” zei Petro op een militaire bijeenkomst, waarbij hij opmerkte dat de poging bedoeld was om volledig vertrouwen in het onderzoek te garanderen.

Sarabia meldde in januari dat er ongeveer 4.000 dollar was gestolen uit haar appartement in het noorden van Bogota, zei procureur-generaal Francisco Barbosa donderdag, en daarna werd de oppas van haar zoon meegenomen naar het presidentieel paleis, waar ze een leugendetectortest kreeg en ondervraagd werd over het geld.

De oppas, Marelbys Meza, die met een plaatselijk tijdschrift sprak voor een coverstory over het incident, ontkende enig wangedrag.

De politie heeft ten onrechte telefoongesprekken onderschept van Meza en een andere vrouw die het huis van Sarabia schoonmaakte, zei het kantoor van Barbosa vrijdag in een verklaring.

Barbosa, die herhaaldelijk in aanvaring is gekomen met Petro over de pogingen van de president om vrede te sluiten en deals te sluiten met linkse rebellen en misdaadbendes, zei dat sommige mensen de komende dagen mogelijk worden aangeklaagd voor de vermissing van geld, het leugendetectorincident en de “groteske” afluisterpraktijken.

Sarabia zei op Twitter dat ze correct had gehandeld en dat ze bereid was om alle informatie te verstrekken die nodig is om op te helderen wat er is gebeurd en haar reputatie te verdedigen.

Benedetti wordt beschuldigd van het lekken van het verhaal naar de media, maar hij heeft die beschuldiging ontkend door te zeggen dat, hoewel hij wist dat het verhaal werd gepubliceerd, het Meza was die journalisten opzocht.

Hij zei in een ontslagbrief op Twitter dat het een eer was geweest om ambassadeur te zijn.

Bron :
Foto:lafm.com.co