Duizenden Colombianen protesteerden vrijdag in verscheidene steden om het aftreden van procureur-generaal Nestor Humberto Martinez te eisen.
Nestor Humberto Martinez is een belangrijke Amerikaanse bondgenoot in de oorlog tegen drugs, maar critici in Colombia zeggen dat hij informatie heeft achtergehouden die Colombiaanse politici en zakelijke groepen in relatie brengt met de Braziliaanse bouwreus Odebrecht, die in de schijnwerpers staat van een gigantische regionaal corruptieschandaal waarbij steekpenningen werden betaald om overheidscontracten te winnen.
Voordat hij in 2016 procureur-generaal van Colombia werd, was hij juridisch adviseur bij de Aval Group, de grootste bankgroep van Colombia die samen met Odebrecht werkte aan de ontwikkeling van een snelwegproject van 2 miljard dollar in centraal Colombia, waarvan de financiering momenteel wordt onderzocht.
Martinez zijn reputatie is ontstaan in november, toen een lokale nieuwszender een telefoongesprek liet horen, opgenomen door accountant Jorge Enrique Pizano, waarin Martinez had voorgesteld politici om te kopen om het lucratieve snelwegcontract te bemachtigen. Martinez eiste van Pizano dat hij zijn bevindingen niet met iemand anders zou bespreken.
De opname dateert van 2015, toen Martinez advocaat was voor Aval. Maar het werd pas vrijgegeven nadat Jorge Enrique Pizano plotseling dood in zijn huis werd aangetroffen. Pizano’s zoon stierf een paar dagen later nadat hij een glas water had gedronken dat hij op het bureau van zijn vader had gevonden. Artsen zeiden later dat de zoon vergiftigd was door cyanide. De duidelijke vergiftiging van de zoon werpt vragen op over de vraag of zijn vader ook het slachtoffer is geweest van vals spel. Martinez heeft gezegd dat hij niets te maken had met de dood van Pizano.
Nadat hij hoofdaanklager was geworden, heeft Martinez zich formeel teruggetrokken uit het onderzoek in Oderbrecht. Zijn bureau heeft een viceminister en een voormalig senator aangeklaagd voor het aannemen van steekpenningen en heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd voor verschillende tussenpersonen. Martinez heeft Odebrecht ook beschuldigd van het betalen van bijna 50 miljoen dollar aan steekpenningen in Colombia. Dit lag vele malen hoger dan dat het bedrijf uit Brazilië erkende in een pleidooi in 2016 met de Amerikaanse autoriteiten. Odebrecht gaf toen toe 788 miljoen dollar aan steekpenningen te hebben betaald om contracten in 12 landen te winnen.
Martinez’ reputatie werd vorig jaar ook geschaad toen zijn belangrijkste aanklager voor corruptiebestrijding, Luis Gustavo Moreno Rivera, werd gearresteerd op grond van een Amerikaans arrestatiebevel. Rivera had in Miami politici smeergeld afgedwongen in ruil voor een verzachtende aanpak in een onderzoek tegen hen.
De demonstranten willen dat Martinez het voorbeeld gaat nemen van de Peruaanse advocaat-generaal Pedro Chavarry, die eerder deze maand terugtrad naar aanleiding van beschuldigingen dat hij probeerde een onderzoek naar banden tussen Odebrecht en sommige politici van het land te voorkomen.