Colombianen vangen bot in VS met klacht tegen Chiquita

Duizenden Colombianen hebben gisteren bij een Amerikaans hof van beroep bakzeil gehaald met hun beschuldiging tegen Chiquita dat de bananenmultinational geld heeft geschonken aan een extreemrechtse paramilitaire militie in Colombia. De rechters in Florida verklaarden zichzelf onbevoegd om te oordelen over de klachten van de zowat 4.000 Colombianen, die een schadevergoeding vorderden van het bedrijf.

De klagers waren slachtoffer van de Autodefensas Unidas de Colombia (AUC) of verloren naasten bij acties van de groepering. Ze maakten gebruik van Amerikaanse wetten tegen foltering.

Chiquita zegt te zijn bezweken voor de pogingen tot afpersing van AUC om respresailles van de paramilitairen te voorkomen. “Chiquita meent al langer dat deze zaken geen plaats hebben in Amerikaanse rechtbanken en dat alle klachten onontvankelijk moeten worden verklaard. We zijn verheugd dat het hof van beroep ons gelijk heeft gegeven”, zei woordvoerder Ed Loyd van Chiquita.

In een vroegere zaak werd Chiquita in 2007 veroordeeld tot het betalen van 25 miljoen dollar nadat het bedrijf had toegegeven 1,7 miljoen dollar aan de paramilitaire organisatie te hebben overgemaakt in ruil voor bescherming van zijn personeel.

Geef een reactie