Colombia’s eerste geothermische energiecentrale in ontwikkeling

Het Colombiaanse staatsbedrijf en energiebedrijf Isagen SA zal een strategische alliantie met Toshiba Corp en twee andere partners evalueren om gezamenlijk de ontwikkeling van een 50 MW geothermische centrale in 2020 in Colombia te realiseren.

De bedrijven kondigden afgelopen week de ondertekening van een Memorandum of Understanding aan dat de eerste geothermische energiecentrale in Colombia zou kunnen betekenen. Als onderdeel van de alliantie, zal West Japan Engineering Consultants Inc de engineering en de haalbaarheidsstudie uitvoeren, die naar verwachting twee jaar in beslag zal nemen. Schlumberger Ltd zal de put boren en zal het transportsysteem van de stoom leveren, terwijl Toshiba verantwoordelijk zal zijn voor de bouw van de fabriek en de belangrijkste apparatuur.

Toshiba heeft wereldwijd al 52 geothermische energieopwekking systemen geleverd met een gezamenlijke capaciteit van 3.400 megawatt. De geothermische energiecentrale zal door Isagen worden bediend in Villamaría in het departement Caldas.

De potentie van aardwarmte uit de Colombiaanse bodem wordt geschat op 2.210 MW volgens een rapport van Isagen uit 2014. Naast het project in Villamaria is Colombia begonnen met haalbaarheidsstudies van een 138-MW geothermisch project op de grens van Ecuador.