Copa América 2024: Colombia verslaat Paraguay met 2-1

Colombia maakte zijn favorietenrol waar en opende met een 2-1 overwinning op Paraguay, in wat hun debuut was in de Conmebol Copa América 2024. De wedstrijd werd gekenmerkt door een controversieel optreden van de VAR en de Argentijnse scheidsrechter Darío Herrera.

De eerste gevaarlijke actie van de wedstrijd was voor het team van Néstor Lorenzo. Na vijf minuten heroverde Richard Ríos de bal op de helft van de tegenstander en loste meteen een krachtig schot met de rechtervoet dat net de rechterpaal van het door Rodrigo Morínigo verdedigde doel miste.

Camilo Vargas schatte een bal vanaf de linkerflank verkeerd in, waardoor het doel open lag en spits Alex Arce de bal onder druk van Rafael Santos Borré niet binnen kon koppen.

Colombia stond defensief kwetsbaar tegenover tegenaanvallen van de tegenstander en maakte verschillende overtredingen, waarvan één in de buurt van het doel van Camilo Vargas. In de 17e minuut nam Julio Enciso een gevaarlijke vrije trap die Vargas op briljante wijze met twee handen wegwerkte.

De nationale ploeg antwoordde in de 19e minuut met een hoekschop genomen door James Rodríguez vanaf de linkerflank, waarbij Dávinson Sánchez zijn hoofd tegen de bal kreeg, maar Mathías Villasanti keerde de bal op de eindlijn.

Na 24 minuten moest Néstor Lorenzo de eerste wissel van de wedstrijd doorvoeren nadat Jhon Janer Lucumí last kreeg van zijn linkerdij. Yerry Mina kwam in zijn plaats.

Colombia maakte de eerste goal van de wedstrijd na 32 minuten. James Rodríguez toonde zijn elegantie en lanceerde een afgemeten voorzet vanaf de linkerkant van het veld. Daniel Muñoz verscheen onaangeroerd en stuurde de bal met een kopbal achter in het doel.

Tien minuten later, opnieuw uit een vrije trap, breidde Colombia in de 42e minuut de voorsprong uit. James nam een vrije trap, dit keer van een bal die op rechts lag, en Jefferson Lerma kopte de bal langs de rechterpaal van Morinigo.

De ploeg van de Paraguayaanse bondscoach Daniel Garnero leek de leiding te nemen en het balbezit te domineren in de tweede helft, maar Colombia controleerde de actie, zelfs zonder de bal in bezit te hebben. Néstor Lorenzo begon de tweede helft met dezelfde elf als in de eerste helft.

Garnero voerde twee wijzigingen door en bracht na 59 minuten Damián Bobadilla en Ramiro Sosa in het veld, ter vervanging van Hernesto Caballero en Miguel Almirón. Paraguay’s duidelijkste kans van de wedstrijd in die fase kwam van full-back Matias Espinoza, met een schot van buiten het strafschopgebied dat zonder rebound werd gecontroleerd door doelman Vargas.

Lorenzo wisselde nog twee keer na 68 minuten en bracht Matheus Uribe en Jhon Córdoba in het veld, ter vervanging van Jefferson Lerma, die al een waarschuwing had gekregen, en Rafael Santos Borré.

Julio Enciso, Paraguay’s beste speler op het veld, vond zijn beloning in de 69e minuut. Hij nam een voorzet van nieuwe invaller Ramón Sosa, dook op bij de tweede paal en versloeg Camilo Varga met een schot van rechts.

In de 74e minuut had Colombia de wedstrijd kunnen beslissen met een tegenaanval, maar de actie ging verloren in een hoekschop, nadat een bal door Luis Díaz werd gedragen en geassisteerd naar James Rodríguez, die nog een voorzet wilde lanceren in het gebied, maar werd onderschept door een verdediger van de tegenstander.

Twee minuten later was het Díaz die de derde had kunnen scoren, met een actie op de rechterflank waarbij Richard Ríos op de middenlijn kwam en een pass teruggooide naar de Guajiro, die na een gecontroleerde voorzet met zijn rechtervoet schoot en de bal achterin het net schoot.

In de slotfase was er een controversiële actie in het voordeel van Colombia. James Rodríguez gaf een voorzet in het strafschopgebied waarbij Gustavo Velázquez Mina bij zijn shirt greep. De Argentijnse scheidsrechter Dario Herrera kende in eerste instantie een penalty toe, maar na het bekijken van de VAR draaide hij zijn beslissing terug.

Na 90+1 minuten wisselde Lorenzo Juan Fernando Quintero en Kevin Castaño. James Rodríguez, de ster van de wedstrijd, en Jhon Arias kwamen in hun plaats.

Colombia neemt het aanstaande vrijdag op tegen Costa Rica in de tweede wedstrijd van Groep D, die zal plaatsvinden in het University of Phoenix Stadium. De wedstrijd begint om 17.00 uur (Colombiaanse tijd); Paraguay staat dan tegenover Brazilië.