Corrupte generaal wordt uit het leger gezet

De minister van Defensie, Guillermo Botero, heeft belangrijke beslissingen genomen over de generaals van het Colombiaanse leger die worden onderzocht wegens vermeende corruptie.

Boter heeft generaal Jorge Romero per direct uit zijn dienst gezet, omdat hij wordt beschuldigd van de vermeende verkoop van vuurwapenpassen.

Botero verwees ook in zijn verklaring naar de gevallen van de generaals Adelmo Fajardo en Eduardo Quirós.

Quirós, hoofd van het contraspionage-ondersteuningscommando, zal worden overgeplaatst naar een ander legeragentschap. Hij wordt onderzocht omdat hij grote sommen geld zou hebben aangeboden om leden van de instelling te vinden die informatie naar de media wilden lekken.

Generaal Adelmo Fajardo van zijn kant ging op vakantie om zijn verdediging voor te bereiden tegen een strafrechtelijk onderzoek naar zijn vermeende verduistering van legerfondsen, aldus Botero.

Fajardo wordt ervan beschuldigd grote sommen geld te vragen voor persoonlijke uitgaven zoals familie-uitstapjes en mobiele telefoons. Het geld zou uit de begroting van het nationale leger zijn gekomen.

De corrupte generaals werden onder de loep genomen door het Colombiaanse tijdschrift Semana die vervolgens de zaak publiceerde.