De beste plaatsen in Colombia tijdens de kerstvakantie

In de maand december waarin het samen zijn met het gezin voor velen van groot belang is, kan het reizen met je dierbaren naar een andere plaats de perfecte ontsnapping zijn om uit de dagelijkse routine te stappen. In Colombia waar kerst en zomervakantie samen vallen is het samen zijn met elkaar een belangrijke factor. Dit kan zijn door samen kerst te vieren en of op vakantie gaan in het zo diverse land.

In Colombia zijn er veel plaatsen die je kunt bezoeken om te ontspannen of cultuur op te snuiven. Er is prachtige natuur en interessante culturele uitingen in het land te vinden en laat nou net het grootste deel van dit cultureel erfgoed in december en januari te bewonderen zijn. Ik beschrijf hier een aantal aanraders die je niet mag missen wanneer je in december en januari in Colombia bent.

Cartagena-960-x-420

Cartagena, stranden en architectuur
De stranden, de koloniale architectuur en de eilanden zijn geweldig om elk moment van het jaar te bezoeken. Wat speciaal is tijdens kerst is dat het historische centrum is aangekleed met prachtige kerstverlichting waardoor een rondleiding door de smalle straatjes en de parken een extra bijzondere ervaring geeft. De restaurants, de verscheidenheid aan hotels en natuurlijk de gastvrijheid zijn geen belemmeringen om niet op vakantie te gaan. Het is niet voor niets door Lonly Planet benoemt tot een ‘must see’ in 2015. De imposante vestingsmuren en Castillo San Felipe de Barajas, een vestingsbunker ter opslag van goud vertellen de bezoekers genoeg over hoe de Spanjaarden in deze pittoreske stad geheerst hebben. De eilanden Las Islas de Rosario en la Playa Blanca zijn echte toeristische trekkers voor de mensen die willen genieten van mooie witte stranden en willen snorkelen tussen het koraal.

imagen_id_5436fc83f0239

Medellin, innovatief en kerstverlichting
De meest innovatieve stad in de wereld. Deze erkenning kreeg Medellín in maart 2013 toegekend door de Amerikaanse krant Wall Street Journal en Citi Group boven steden als Tel Aviv en New York. Medellín wordt ook wel de stad van de eeuwige lente genoemd vanwege haar aangename klimaat. Doordat het 1500 meter boven het zeeniveau ligt maakt het tropische klimaat vele malen beter te verdragen. Medellín staat bekend om haar spectaculaire kerstversiering. Het is de grootste van Colombia en word gesponsord door energiebedrijf EPM, eigendom van de stad. Elk jaar heeft de kerstverlichting een nieuwe thema en is er het festival van de lichtjes. Niet alleen de kerstverlichting is de moeite waard om te bezichtigen, de stad op zich is al een trekpleister. Het is niet voor niks door het zakenblad Forbes benoemd tot een van de beste reisbestemmingen van het jaar 2015.

feriadecali

Cali en haar festival

Vanaf 25 december is de hoofdstad van Valle del Cauca, de plek om feest te vieren met je familie en vrienden.
Feria de Cali is een festival vol muziek en dans. De stad van de salsa trekt elk jaar grote artiesten aan die tijdens het festival optreden. Het festival met haar grootse concerten, danswedstrijden, missverkiezingen, stierengevechten en carnavalsparade mag niet gemist worden voor diegene die van dansen en muziek houdt.

Carnaval-Negros-Blancos-Colombia-andina_MEDIMA20140106_0195_23

Pasto en haar zwart wit carnaval

De hoofdstad van het departement Nariño ontvangt elk jaar duizenden bezoekers voor haar Zwart Wit Carnaval dat op 30 september in 2009 door UNESCO is uitgeroepen als cultureel erfgoed.
Dit feest is een vertegenwoordiging van verschillende culturen uit de samenleving van Nariño en is voorbeeld van een samensmelting van verschillende gewoonten en artistieke uitingen van inheemse volkeren, Afro-Colombiaanse en Spaanse gemeenschappen.
Op 28 december begint het Carnaval met de dag van het water waarbij de inwoners van Pasto elkaar nat gooien met water. Het feest gaat door op 30 december met de Serenade van Pasto, waar je de mooiste serenades hoort met de klanken van de beste strijktrio’s. Ook wordt er een carnavalsoptocht gehouden met  karakteristieke kledij van de twintigste eeuw. De grootste publiekstrekkers zijn op 5 en 6 januari wanneer de deelnemers zijn geschilderd in zwart-wit en de optocht vergezeld wordt met praalwagens.

feria_de_manizales

Festival Manizales

Hoewel dit festival niet in de maand december is maar begin januari, valt het nog steeds in de vakantieperiode van de Colombianen. Het festival van Manizales wordt gehouden van 4 tot en met 11 januari. Het festival van de Cafeteros is elk jaar gevuld met een carnavalsoptocht, ambachtelijke beurzen, straatoptredens, stierengevechten, concerten, missverkiezingen en vuurwerk.
Natuurliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het nationale natuurpark Nevados, de vulkaan Nevado del Ruiz, vogels kijken in de centrale Andes en koffieplantages bekijken in de schitterende koffiestreek van Colombia.