De inheemse opvoeding hield de vier kinderen in leven in de jungle van Guaviare

De vier kinderen die na een vliegtuigcrash in de jungle tussen Caquetá en Guaviare verdwenen, wisten ondanks de moeilijke omstandigheden, waaronder voedselgebrek, te overleven. Maar familieleden en mensen in de omgeving zeggen dat de training die ze hebben gehad sinds ze klein waren, de sleutel was om te overleven.

Er is een zekerheid, dat het een wonder is om de vier kinderen die in de jungle van Caquetá verdwenen levend te vinden. Vrijdag is hieraan voldaan. Terwijl de verenigde commandopost (PMU) de operatie opzette, die al klaar was, om de vier kinderen te vervoeren en op te vangen, nam Henry Guerrero, een van de inheemse mensen die de zoektocht vanaf het begin had begeleid, contact op met de familie van de moeder en bevestigde vanaf een satelliettelefoon wat al was gezegd: de vier leven nog.

Deze keer was het waar. De vier kinderen van 13, 9 en 4 jaar en de baby van 11 maanden, die midden in de jungle zijn eerste verjaardag bereikte, werden levend teruggevonden, zoals later werd bevestigd door beelden van het leger en het presidentschap waarop hun toestand te zien was. Dun en met natte kleren zijn de vier minderjarigen duidelijk te zien terwijl ze worden verzorgd door commando’s van de strijdkrachten, die samen met inheemse vrijwilligers uit verschillende gemeenschappen een 35 dagen durende zoektocht op de grond hebben voltooid.

De omstandigheden waren niet gemakkelijk. De zoektocht naar de kinderen werd intensiever op de dag dat het vermiste vliegtuig werd gevonden in het midden van het oerwoud van Solano, in Caquetá. De lichamen van de drie volwassenen – de piloot Hernán Murcia, de inheemse leider Herman Mendoza en Magdalena Mucutuy, de moeder van de kinderen – werden op dezelfde plek gevonden, evenals aanwijzingen (een klein doosje en een geopende luiertas) dat de vier kinderen nog in leven waren.

Een recent voorlopig rapport over het ongeval dat door de burgerluchtvaart Aerocivil werd gepubliceerd, onthulde dat het vliegtuig op de grond was gestort, dat door de omstandigheden waarin het werd gevonden en de staat van de lichamen, de drie volwassenen die voorin zaten dodelijke verwondingen hadden, maar de ontdekking van de bijna intacte stoelen waarvan men zeker wist dat de oudere kinderen erin waren vervoerd, gaf meer hoop dat ze op zoek waren gegaan naar een uitweg uit de jungle.

“Voorlopig bewijsmateriaal dat beschikbaar is geeft aan dat een mogelijke evacuatie van het vliegtuig waarschijnlijk plaatsvond vanaf de linker voorkant, door de deur van de positie van de gezagvoerder,” aldus het rapport.

Aan de illusie werd een valse hoop toegevoegd dat de kinderen gevonden waren. Een miscommunicatie leidde ertoe dat zelfs president Petro in de fout ging, dus na het herstellen van de fout werd de zoektocht geïntensiveerd en daarmee de ontdekking van nieuwe sporen waarmee ze konden merken dat ze dicht bij het vinden waren.

Hoewel er niet veel details bekend zijn over wat er in die vijf weken is gebeurd, wijzen bewoners van het gebied waar de Muinane gemeenschap woont, die tot de Uitotos behoort en waartoe de vier kinderen behoren, erop dat hun inheemse jeugd de sleutel was. “Het zijn kinderen die in de jungle zijn opgegroeid en de vader en moeder hebben daar veel ervaring mee, omdat de boer de kinderen traditioneel onderwijs geeft. Ze gaan naar school en thuis leren ze hoe ze de jungle moeten beheren, hoe ze moeten lopen, welke vruchten eetbaar zijn en alles over overleven”, zegt Gilberto, een familielid van de leider Mendoza en een van de mensen in Araracuara die de zoektocht heeft gevolgd.

Kinderen leren van jongs af aan welke planten ze mogen eten en welke ze niet mogen aanraken, welke voedzaam zijn en waarmee ze zich kunnen verdedigen tegen de verwoestingen van de jungle. Op vijfjarige leeftijd worden de jongens door hun ouders meegenomen om te gaan jagen, terwijl de meisjes naar de chagra’s (gewassen) worden gebracht om cassave te oogsten, naar plaatsen waar ze zich kunnen wassen en om de paden van het bos te leren kennen.

Damaris Mucutuy, de tante van de kinderen, vertelde aan Caracol News dat ze sinds ze klein waren ook speelden met Lesly, het 13-jarige meisje dat in de jungle verdween, om kleine boerderijen te bouwen. “Dus ik denk dat degene die we zagen op de foto’s die ze ons stuurden (de gevonden hutten) door hen zijn gemaakt, dat is wat ik voelde”.

Als oudste leerde Lesly van het verschonen van luiers met haar negenjarige zusje en het letten op de huiltjes van de baby’s toen haar vierjarige broertje opgroeide, dus Damaris is ervan overtuigd dat zij een sleutelrol speelt in dit verhaal. “Ze heeft het vermogen om veel dingen te leren en ik heb het gevoel dat het door haar komt dat de broers en zussen hebben overleefd. Ze kende alle vruchten die ze niet kon eten en wist hoe ze midden in de jungle moest overleven”.

In afwachting van de vooruitgang in hun gezondheidstoestand, is het duidelijk dat het wonder dat al meer dan een maand werd verwacht werkelijkheid is geworden: de vier kinderen zijn levend teruggevonden. Zoals president Petro (foto: rechts) zelf al aangaf, zijn er ongetwijfeld veel lessen te leren uit dit verhaal, maar voor nu is het duidelijk dat de kinderen die in de jungle werden gegooid met basisvoedingsmiddelen de afgelopen dagen de sleutel waren en dat ze stabiel zijn, met niets dat hun leven in gevaar zou kunnen brengen.

Ze zullen twee tot drie weken worden opgenomen in het Militair Hospitaal, waar ze fysieke en psychologische hulp zullen krijgen, evenals bezoek van ouderlingen en traditionele artsen uit de gemeenschappen die de zoektocht hebben begeleid. Naast de zoektocht naar Wilson, de hond die de kinderen op een deel van de reis vergezelde, zullen de autoriteiten dit verhaal moeten reconstrueren. In de tussentijd is het duidelijk dat wat deze kinderen op hun jonge leeftijd weten fundamenteel was voor hun overleving.

Bron :
Foto's:Semana.com