De Nobelprijs voor de Vrede is gemaakt van eerlijk Colombiaans goud

De hoge onderscheiding, waarop het gezicht van Alfred Nobel staat gegraveerd, werd geproduceerd met gecertificeerd goud dat gewonnen is in de Colombiaanse stad Iquira (Huila, centraal), zei de alliantie van verantwoorde mijnbouw (ARM)in een verklaring.

ARM is een wereldwijd initiatief dat opgericht is in 2004 met het hoofdkantoor in Colombia. De alliantie is actief  in Latijns-Amerika, Afrika en Azië en heeft de standaard voor eerlijke mijnbouw ontwikkeld, zoals de mijnwerkers van de coöperatie ​​Multiactiva Agrominera uit de stad Iquira het naleven en het eerlijke goud produceren voor de Munt van Noorwegen.

Een vredesprijs gemaakt van eerlijk goud maakt een perfecte match. Beide staan symbool voor het feit dat sociale verandering nodig is voor partnerschappen en sterke betrokkenheid, aldus de woordvoerder van ARM.

“We zijn er trots op dat de Vredesprijs is gemaakt van het goud van onze coöperatie. Dit is een enorme internationale erkenning, dat ons in staat stelt de wereld te laten zien dat verantwoordelijke mijnbouw mogelijk is”, zei Luis Alfredo Gonzales van de coöperatie ​​Multiactiva Agrominera.

De coöperatie ​​Multiactiva Agrominera van Iquira verkreeg de certificering van eerlijke mijnbouw in 2014. Momenteel zijn er 10 mijnen die deze certificering hebben, waarvan twee zich in Colombia bevinden in de departementen van Huila en Nariño. Meer dan 90 bedrijven maken gebruik van het “ethische goud”, aldus de organisatie.

In Colombia opereren meer dan de helft van de mijnen zonder vergunning. Er is vaak sprake van grote vervuiling op de illegale plekken dat het milieu ernstig schaadt.

De Nobelprijs voor de Vrede zal op 10 december tijdens een ceremonie in Oslo overhandigd worden aan een Tunesisch politiek overlegorgaan, het Nationale Dialoog Kwartet.