De tien mooiste sportmomenten van 2014

JairoBernal.com heeft de tien mooiste sportmomenten van 2014 op een rij gezet. Je kent ze vast wel, die kippevelmomenten wannneer Colombia een geweldige prestatie neerzet in de sportwereld en de daarbij behorende emoties. De sensatie van het horen van het Colombiaans volkslied op het WK voetbal, het magistrale doelpunt van James Rodriquez tegen Uruguay en Mariana Pajon die vlak na haar WK BMX overwinning “Y era gol de Yepes” schreeuwt van blijheid. De tien mooiste momenten van onze sporthelden

 

1. De terugkeer van het volkslied op het WK

Colombia heeft 16 jaar moeten wachten om het nationale volkslied op een WK weer te laten mogen horen. Tijdens het WK voetbal in Brazilië begon het nationale elftal van Colombia zijn eerste wedstrijd  tegen Griekenland. Het stadion was sterk vertegenwoordigd door Colombiaanse supporters die uit volle borst het Colombiaans volkslied meezongen.

 

2. James Rodriguez en zijn doelpunt tegen Uruguay

James Rodríguez scoorde tijdens het WK in Brazilië een wereldgoal in de achtste finale tussen Colombia en Uruguay. James Rodríguez nam de bal, net buiten het zestien meter gebied, aan op de borst en uit de draai schoot hij weergaloos de bal keihard binnen, via de onderkant van de lat.

 

3. Nairo en Rigo grote winnaars van Giro d’Italia

De Giro d’Italia 2014 was een legendarisch moment voor Colombia. Voor het eerst in de geschiedenis behaalde een Colombiaan de eerste zege. Wielrenner Nairo Quintana, winnaar van drie etappes, had zijn zege al op de twintigste etappe veilig gesteld. Natuurlijk moeten we de geweldige prestatie van Rigoberto Uran niet vergeten. De Colombiaan werd tweede in het eindklassement, een historisch moment omdat nog nooit eerder twee Colombianen in de Giro op het podium hebben gestaan. De op een na laatste etappe van de Giro waarbij Quintana en Uran vlak achter elkaar over de streep gingen en zeker waren van hun overwinningen in het eindklassement is een mijlpaal in de Colombiaanse wielergeschiedenis.

 

4. Mariana Pajón weer BMX wereldkampioen en “era gol de Yepes!”

Mariana Pajón heeft bij de WK BMX in Rotterdam de wereldtitel veroverd. Zij behaalde in 2011 ook al de wereldtitel en voegde daar in 2012 de olympische titel aan toe. Vlak na haar overwinning in Rotterdam werd Mariana geïnterviewd. “Ik heb in Colombia er heel hard voor getraind en dit is nu wat ik er voor terugkrijg” zei de stralende Mariana en voegde in het Spaans er nog aan toe “Y era gol de Yepes” refererend naar het WK-voetbal 2014. Mariana completeert na deze overwinning haar prijzenkast met maar liefst 16 titels.

 

5. Het 1e doelpunt op het WK voetbal en de Ras Tas Tas!

Wat een ontlading! Na 16 jaar afwezigheid werd het eerste doelpunt van Colombia op het WK van Brazilië gescoord door Pablo Armero. Vlak na het doelpunt renden de spelers naar elkaar toe en deden een swingend dansje, de Ras Tas Tas. Colombia zette zich op de kaart met zijn energieke voetbal vol passie en natuurlijk het dansje dat over de hele wereld vertoont werd.

 

6. De glorieuze sprong van Caterine Ibarguen

Ibargüen, kampioen van de Diamond League en de Midden-Amerikaanse en Caribische Spelen in Veracruz is nog steeds de kampioen in het hink-stap-springen. Ze blijft sinds 2008 ongeslagen en verbrak in Monaco tijdens de Diamond League haar eigen record met een glorieuze sprong van 15.31 meter.

 

7. Yuri Alvear laat zien dat Colombia ook kan judoën

De Colombiaanse Yuri Alvear heeft op de wereldkampioenschappen Judo in Tcheliabinsk, Rusland goud gewonnen. De 28-jarige judoka won in de finale in de klasse tot 70 kilogram op ippon van haar Japanse tegenstander Karen Nun Ira. Alhoewel Judo niet een nationale sport is in Colombia laat Yuri zien dat Colombia ook kan judoën.

 

8. Orlando Duque van hoge klasse

Orlando Duque heeft opnieuw geschiedenis gemaakt door als eerste winnaar te worden van de FINA High Diving World Cup in Kazan, Rusland. De Colombiaanse ster, gouden medaillewinnaar op de 2013 FINA World Championships, was de meest solide duiker in de hoofdstad van Tatarstan en sloot zijn vijf keer duiken competitie af met totaal 601.20 punten. Gary Hunt (Engeland) volgde Duque met 580.05 punten en de derde plaats was voor de Amerikaan Steve Lobue 571.70 punten.
In december werd Duque uitgekozen door de Internationale Zwemfederatie als de beste klifduiker van 2014.

 

9. Indy Car: Colombia 1, Colombia 2, Colombia 3

Nog nooit in de geschiedenis hebben drie Colombiaanse autocoureurs op het podium gestaan van een van de belangrijkste categorieën van de autosport, de Indy Car. Het gebeurde tijdens de GP van Houston waar Carlos Huertas als eerste de finish bereikte, Juan Pablo Montoya als tweede en Carlos Muñoz als derde de eindstreep behaalde.

 

10. De thuiskomst van het nationale elftal

Zes juli kwam het nationale team met coach Jose Pekerman aan in Bogotá na het bereiken van de kwartfinales van het WK voetbal. Nog nooit was Colombia zo ver gekomen tijdens een WK.
Het twee uur durende feest begon bij het vliegveld El Dorado via calle 26 en eindigde in het park Simón Bolívar waar het echt los barstte met natuurlijk het dansje van het WK de Ras Tas Tas.

 

 

La ñapa (het extraatje):

 

Pinzón, Colombiaanse koning van los Centroamericanos.

Een speciale erkenning voor deze Colombiaanse zwemkoning. Hij behaalde drie gouden medailles tijdens de Veracruz Central American en Caribbean Games ofwel los Centroamericanos. Zie hier zijn overwinning op de 200 meter wisselslag.

 

Jersy Puello 26 medailles rijk

Colombia domineert al lange tijd in de wereld van skaten. Het nationale skateteam was grote winnaar van het WK Skaten in Rosario, Argentinië en ging met 21 gouden medailles, 14 zilveren en 8 bronzen naar huis. Jersy Puello uit het nationale team mag nog wel even extra benoemd worden. Na haar inzet is zij met 26 medailles in haar carrière de enige in Colombia die zoveel bereikt heeft.