De VN meldt dat dit jaar 89 mensenrechtenverdedigers in Colombia zijn vermoord

Monserrat Solano, adjunct-vertegenwoordiger van het bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de mensenrechten in Colombia, waarschuwde dat dit jaar 89 mensenrechtenactivisten in Colombia zijn vermoord. De verklaring werd afgelegd tijdens de opening van het eerste Mensenrechtenbos.

 “Dit jaar bedraagt het geverifieerde cijfer 89 sterfgevallen onder mensenrechtenverdedigers in Colombia, naast de 31 gevallen die in het proces van verificatie van 236 beschuldigingen zijn ontvangen, waaruit blijkt welke situaties zich voordoen, waaronder bedreigingen en aanvallen op onze mensenrechtenverdedigers,” voegde hij eraan toe. 

Solano wees erop dat er strategieën moeten worden ontwikkeld om dit betreurenswaardige cijfer, dat in Colombia nog steeds veel slachtoffers maakt, terug te dringen.

Tijdens de herdenking van de 75e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zijn 30 bomen geplant als symbool van waardigheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen, die elk van de artikelen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) vertegenwoordigen. Het evenement vond plaats op het terrein van de haciënda Las Mercedes in het Thomas van der Hammen Fauna en Flora heiligdom in Bogotá. 

Het evenement werd bijgewoond door de onderminister van Milieu Sandra Vilardy, de onderminister van Defensie Rafael Lara, de ambassadeurs van de Europese Unie, Nederland en Ierland, de vertegenwoordiger van de Kamer van Afgevaardigden Alirio Uribe en het gemeenteraadslid Ati Quigua.

Monserrat Solano herinnerde van haar kant aan het belang van de 75e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: “De verklaring is geen dood document, veel van het leven dat in dit document wordt gegeven, wordt gegeven door mensenrechtenverdedigers, en vandaag is een belangrijke dag om na te denken over het belang van mensenrechtenverdedigers en vooral om erkenning te geven aan de Colombiaanse burgermaatschappij, die moedig, creatief en toegewijd is en zoveel heeft gegeven en soms alles heeft opgeofferd,” voegde zij eraan toe.

 “Elke dag zijn er meer en meer gevallen onder deze inheemse leiders die het grondgebied verdedigen, leiders van Afro-afstammelingen, mannen en vrouwen, en leiders van het milieu, en daarom was dit document, 75 jaar na de verklaring, een transformerend document in de wereld, niet alleen voor het bureau, niet alleen voor de Verenigde Naties, maar voor de hele wereld om te erkennen dat wij allen dezelfde waardigheid delen”, legde zij ten slotte uit. 

Bron :
Foto:lafm.com.co