Dioraphte Award voor Colombiaanse film “Los Hongos”

The Dark Horse en Los hongos waren de publiekswinnaars van IFFR 2015 (International Film Festival Rotterdam). The Dark Horse van James Napier Robertson heeft de IFFR Publieksprijs gewonnen. Daarnaast ontving de Colombiaanse filmregisseur Oscar Ruiz Navia de Dioraphte Award voor Los hongos, de Hubert Bals Fonds-film die het hoogst eindigde in de Publieksprijs-ranking. Aan beide prijzen is een bedrag van €10.000 verbonden.

Dioraphte Award voor beste Hubert Bals Fonds film
In het programma van IFFR 2015 werden negentien festivalfilms vertoond die tot stand kwamen mede dankzij een bijdrage van het Hubert Bals Fonds, dat getalenteerde filmmakers uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en delen van Oost-Europa steunt bij het realiseren van hun films. De hoogste waardering van het publiek ging naar Oscar Ruiz Navia’s Los hongos, een persoonlijk en autobiografisch geïnspireerd drama over twee bevriende skaters die midden in de kleurrijke, luidruchtige straat- en jongerencultuur van Cali, Colombia staan. De film werd ook vertoond in het educatieprogramma van IFFR.

Los Hongos
Persoonlijk en autobiografisch geïnspireerd drama over twee bevriende skaters die midden in de kleurrijke, luidruchtige straat- en jongerencultuur van Cali, Colombia staan. Met een groot en warm hart portretteert Ruiz deze Ras en Calvin, op zoek naar een eigen stem, een podium en uiteraard vrijheid, liefde en vertier.

Per skateboard en BMX doorkruisen de vrienden Ras en Calvin de Colombiaanse provinciestad Cali – geboorteplaats van filmmaker Oscar Ruiz Navia – op zoek naar geld om verf te kopen, een lege muur om te vullen, een groter geheel om deel van uit te maken.
Afkomstig uit totaal verschillende sociale milieus, maar in dezelfde mate vervreemd van hun ouders, delen ze een opmerkelijke vriendschap. Ze herkennen geestverwanten in een YouTube-filmpje van de Arabische Lente, dat hen inspireert om een bijdrage te leveren aan een collectieve piece met een groep lokale straatkunstenaars. Hongos, ‘paddenstoelen’, noemt de regisseur hen: ze gedijen op een bodem van verrotting.
Net als in zijn debuut Crab Trap vermengt Ruiz Navia documentaire en fictie om de diffuse werkelijkheid van zijn personages te vangen. Ook de schilderkunst is niet ver weg: sommige tableaus ademen de dromerige sfeer van het primitivisme, onder meer in scènes die de bijna idyllische band tussen Calvin en zijn oma verbeelden.

LOS HONGOS – Trailer oficial (Estreno septiembre 25) from Los Hongos on Vimeo.