Ecuador doneert bijna 112.000 liter drinkwater aan rampgebied in Colombia

Zondag kwam naar de stad Tumaco, in het zuidwesten van Colombia, de eerste zending van drinkwater uit Ecuador. Ongeveer 110.000 liter drinkwater werd er verstuurd vanuit Puerto Esmeraldas en nog 1.700 liter door het bedrijf Infrastructuur Visserij Ecuador (IPE).

Deze lading drinkwater zullen helpen bij het oplossen van de noodsituatie in de zuidwestelijke Colombiaanse regio. Het gebied is een week geleden getroffen door een aanslag van de FARC, waarbij een oliepijpleiding is opgeblazen en hierdoor, volgens de Colombiaanse president, de grootste milieuramp in de Colombiaanse geschiedenis is ontstaan. De rivieren in de omgeving van Tumaco zijn zwaar vervuild door de ruwe olie, waardoor de 150.000 inwoners zonder drinkwater zitten. Tumaco ligt aan de Pacifische kust waardoor de olie ook in de Pacifische oceaan vloeit.

Ook vanuit de Verenigde Staten en andere Colombiaanse steden die aan de zee liggen wordt er humanitaire hulp aangeboden in Tumaco.

Het staatsbedrijf Ecopetrol zei in een verklaring dat er een aanzienlijke vooruitgang is geboekt in het tegenhouden van de olievlek in de rivier de Mira en een aantal zijrivieren. Het is “onder controle” door middel van waterkeringen waarbij verschillende deskundige teams er aan werken om de vloeiende olie in te perken.

Het oliebedrijf rapporteerde ook dat de olie die nu in de zee vloeit aan het dalen is, maar er zijn nog een aantal lekkages die snel gerepareerd moeten worden.

De operatie is onderdeel van het humanitaire steunplan Hydra dat opgezet is om te reageren op de noodsituatie van afgelopen maandag waarbij de FARC de trans-Andes-pijpleiding heeft opgeblazen. Hierdoor vloeide 410.000 liter ruwe olie in de rivieren Guise en Mira, die het “aquaduct” van Tumaco zijn.