ELN erkent dat het een sergeant van het leger in Arauca heeft ontvoerd

Het oostelijke oorlogsfront van de rebellenbeweging ELN erkende zondag de ontvoering van sergeant Libey Danilo Bravo van het Colombiaanse leger.

De gebeurtenis vond plaats in een commerciële vestiging in de wijk Las Flores de Arauquita, Arauca. De sergeant werd door gewapende mannen op de middag van 14 februari in Araquita, Arauca ontvoerd.

In een verklaring bevestigde het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) de ontvoering en zei dat Bravo “de behandeling krijgt die overeenkomt, binnen het kader van de mensenrechten en in overeenstemming met de realiteit van de oorlog die momenteel wordt ervaren in het departement Arauca.”

Ze zeiden ook dat ze de komende dagen bewijs van leven zullen leveren aan de familie van het leger.

Het leger had de ontvoering al toegeschreven aan het ELN en maakte dat front verantwoordelijk “voor de veiligheid en fysieke integriteit van onze onderofficier”.

Na de erkenning van de ontvoering van de legersergeant door het ELN, legde president Gustavo Petro een harde verklaring af tegen de guerrilla’s en zei dat gebeurtenissen zoals deze de vrede saboteren.

“Ik veroordeel de ontvoering van sergeant Libey Danilo Bravo van het Nationale Leger. Dit zijn daden die elke mogelijkheid van vrede saboteren. Deze gewelddaden tegen de openbare macht en die waar de gemeenschappen elke dag onder lijden, kunnen geen plaats hebben in onze samenleving.” zei het staatshoofd.

De ontvoering vindt plaats tijdens een vredesproces dat momenteel gaande is tussen de regering van president Gustavo Petro en de ELN-guerrillastrijders. Vorige week zijn beide partijen begonnen aan een tweede cyclus van vredesonderhandelingen in Mexico-Stad, Mexico.

En een van de grootste uitdagingen van deze cyclus is het bereiken van een bilateraal staakt-het-vuren, nadat het staatshoofd op 31 december meldde dat het was bereikt, maar een paar dagen later ontkenden de guerrillastrijders het, omdat er niet over was onderhandeld tijdens het vredesproces.

Tot nu toe is niet bekend of de ontvoering van sergeant Libey Danilo Bravo enig effect zou kunnen hebben op de vredesonderhandelingen die de nationale regering voert met het ELN.

Bron :
Foto:eltiempo.com