Guerrillabeweging ELN heeft woensdag zes mensen vrijgelaten die vorige maand werden ontvoerd. President Duque juicht de vrijlating toe maar zegt dat het ELN al zijn gijzelaars moet vrijlaten voordat de vredesbesprekingen kunnen worden voortgezet.
Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft bevestigd dat de zes personen zijn vrijgelaten door het ELN. Het ICRC zei dat het woensdag deelnam aan een humanitaire missie in het westelijke Choco departement om als tussenpersoon de gegijzelden te bevrijden en veilig uit de jungle te halen. “We zijn blij te weten dat ze zich spoedig weer kunnen herenigen met hun families”, schreef de hulporganisatie op Twitter.
Onder de bevrijdde personen zijn drie politiemensen, een soldaat en twee aannemers. Ze werden op 3 augustus ontvoerd in het departement Chocó door het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) aan de rivier de Atrato terwijl zij onderweg waren om logistiek materiaal op te halen.
President Duque heeft afgelopen weekend een duidelijk signaal afgegeven richting de ELN. Hij zij dat de vredesbesprekingen met ELN alleen door zullen gaan als ELN stopt met zijn criminele activiteiten en alle gijzelaars bevrijdt.
Vorige week liet ELN al drie mensen vrij die begin augustus dichtbij de Venezolaanse grens ontvoerd werden. Hij juichte de actie toe maar gaf aan niet te willen onderhandelen voordat de rest ook vrijgelaten worden. Het ELN zegt nu alle gegijzelden vrij te hebben gelaten. Duque zei woensdag dat hij blij was dat de zes terug naar huis kunnen, maar voegde toe dat de vredesgesprekken pas zullen verder gaan als ook de rest wordt vrijgelaten. De regering beweert dat de guerrillabeweging nog steeds tien mensen vasthoudt.
Sinds de inauguratie van Duque op 7 augustus zijn de vredesonderhandelingen, die zijn voorganger Juan Manuel Santos in februari 2017 opstartte, opgeschort. Duque zei dat hij een maand nodig had om te bekijken of de vredesbesprekingen nut hebben. Afgelopen weekend was die termijn verstreken en zei de president voorlopig niet de onderhandelingen te willen voortzetten voordat het ELN aan zijn gestelde eisen houdt. Daardoor is de vrees ontstaan dat Colombia er mogelijk niet in zal slagen om vrede te sluiten met de laatste officiële guerrillagroep van het land. In november 2016 ondertekende Santos een vredesakkoord met de veel grotere rebellengroep FARC.