ELN-rebellen schorten vredesbesprekingen met regering op

De linkse rebellen van het ELN hebben zich dinsdag teruggetrokken uit de vredesbesprekingen met de regering en beschuldigen de regering ervan de basisregels te schenden die zijn opgesteld toen de onderhandelingen in 2022 begonnen.

Het Nationale Bevrijdingsleger zei in een verklaring dat deze zesde ronde gesprekken die in Cuba worden gehouden “bevroren” zijn totdat de regering van de linkse president Gustavo Petro haar beloften nakomt.

Het ELN klaagde dat, terwijl de gesprekken op nationaal niveau zouden moeten plaatsvinden, de regering van het zuidoostelijke departement Nariño heeft aangekondigd volgende maand zelf aparte gesprekken te voeren met ELN-strijders.

Het ELN heeft een gecentraliseerd commando maar zijn eenheden hebben een zekere mate van autonomie, wat onderhandelen met het guerrillaleger moeilijk maakt.

In de verklaring van het ELN stond dat door deze regionale gesprekken “het proces in een crisis is beland”.

Sinds zijn verkiezing in 2022 heeft Petro geprobeerd een einde te maken aan zes decennia van conflict tussen de veiligheidstroepen van het land, guerrilla’s, rechtse paramilitairen en drugsbendes. Een van de guerrillagroepen bestaat uit afvallige troepen van het rebellenleger FARC, dat een vredesakkoord uit 2016 afwees.

Het “totale vredesproces” van de president heeft echter te kampen gehad met meerdere tegenslagen met de guerrilla’s, die in verband worden gebracht met drugshandel en er door rechtengroeperingen van worden beschuldigd gebruik te maken van verschillende wapenstilstanden om hun invloed uit te breiden, meer grondgebied te veroveren en nieuwe leden te werven.

Het ELN telt naar schatting 5800 strijders en vecht al tegen de Colombiaanse staat sinds de oprichting van het guerrillaleger in 1964 in de nasleep van de Cubaanse revolutie.

Het ELN is actief in het westen van Colombia langs de Pacifische kust en in het noordoosten langs de grens met Venezuela.

Er zijn opeenvolgende gespreksronden gehouden in Venezuela, Mexico en Cuba, die samen met Brazilië, Chili en Noorwegen garant staan voor het vredesproces.

Bron :
Foto:bluradio.com