ELN zou terroristische acties plannen in tien grote steden

De inlichtingendienst heeft de vermeende plannen van het ELN sinds augustus 2022 vastgesteld. De politie heeft in tien grote steden van het land een waarschuwing gelanceerd.

De dialoog met het ELN wordt voortgezet onder aanzienlijke ondervraging. De vredesgesprekken blijven aan de onderhandelingstafel en deze gaan door zonder dat de Colombianen er veel over weten. Maar hoewel er in Mexico over vrede wordt onderhandeld, is onlangs bekend geworden dat de criminele organisatie andere plannen heeft met het land.

Uit een document van het centrale commando van het ELN, dat naar verluidt naar alle fronten is gestuurd, blijkt een bevel om de veiligheidstroepen aan te vallen en terroristische aanslagen te plegen, naar verluidt om druk uit te oefenen op de onderhandelingstafel.

Het document luidt: “door de aanhoudende militaire druk en de uitvoering van operaties tegen onze leiders en strijdkrachten in de gebieden, moeten wij reageren met een actie zoals die van 17 januari 2019”. Met deze datum verwijzen ze naar de aanslag op de General Santander politieacademie, met een autobom die de dood van 23 mensen veroorzaakte. Deze gebeurtenis werd door de structuur omschreven als “legitiem”.

“Wij zijn van mening dat bij elke militaire actie met nationale en internationale repercussies de legitimiteit in het geding is. In het geval van de actie op 17 (Cadet School), was deze volkomen legitiem onder de mensen en revolutionairen in de wereld en het continent. Het ontbrak aan een grotere opzet van de media. Wij erkennen de geofferde kameraad als een held”, zei het Nationale Bevrijdingsleger (ELN).

Dit document werd gevonden in het bezit van een van de meest vertrouwde mannen van het centrale commando van het ELN, Luis Gabriel Zea, leider van het front José Antonia Galán, die in januari bij een operatie werd gedood.

In de tekst, die wordt beschouwd als een “balans” van het ELN, wordt gesproken over een vermeende heropleving van het paramilitarisme en een alliantie tussen militairen en ex-FARC-leden.

Sinds augustus vorig jaar heeft de inlichtingendienst de vermeende bedoelingen van het ELN vastgesteld. De politie lanceerde een alarm in 10 van de belangrijkste steden van het land. Bogotá, Medellín, Cali en Barranquilla behoren daartoe. “Het is een verzameling van informatie die afkomstig is van augustus vorig jaar door menselijke bronnen en technische activiteiten. Er zijn preventieve maatregelen genomen”, aldus de instelling.

Bron :
Foto:bluradio.com