Enorme drugslab van “Guacho” ontdekt in Tumaco

De anti-narcotica politie heeft een enorme drugslab voor de productie van cocaïne ontdekt in het zuidwesten van Colombia.

Het drugslab, bestaande uit acht gebouwen, bevond zich in de jungle van El Pinde in het district Tumaco, departement Nariño. Het complex werd gevonden tijdens een klopjacht op de dissidente FARC-strijder, Walter Arizala alias “Guacho”, die leider is van het Oliver Sinisterra Front, een beweging die zich bezig houdt met drugshandel in het zuiden van Colombia.

Er werden 60 man van de jungle-commando’s met behulp van vier UH-60 Black Hawk helikopters naar El Pinde gebracht om de acht gebouwen in beslag te nemen. Ze troffen er 1.200 cocaïne onder de vorm van hydrochloride aan, de laatste stap voor verkoopklare drugs. Daar werd een onderkomen gevonden voor meer dan 20 personen met hangmatten, luifels, kleding, proviand en medicijnen. In een ander complex werd 1.200 kilo hydrochlorideoplossing in plastic emmers gevonden en was er een elektriciteitsgenerator om de gebouwen te voorzien van elektriciteit.

De adjunct-directeur van de anti-narcotica politie, kolonel Tito Yesid Castellanos Tuay, verzekerde dat dit gigantische complex de capaciteit had om twee ton cocaïne per week te produceren: “Het bouwen van deze infrastructuur in de jungle kostte 6,2 miljoen peso’s (ongeveer 1,7 miljoen euro) en de daar geproduceerde drugs werden via speedboten naar Midden-Amerika gestuurd”.