Etixx – Quick-Step haalt Colombiaanse talenten binnen

Fernando Gaviria (20) is de nieuwste aanwinst van de Etixx-Quick Step wielrennersploeg. De kersverse wereld­kampioen omnium legt vandaag medische testen af in de Bakala Academy in Leuven, net als zijn even jonge landgenoot Rodrigo Contreras die speciaal van Colombia kwam overgevlogen.

Wanneer Gaviria de eerste keer ploegmaat wordt van Mark Cavendish is nog niet duidelijk, maar het lijkt erop dat het tweejaarscontract pas vanaf 2016 ingaat. De buurman van Rigoberto Uran heeft van de Olympische Spelen van Rio zijn volgende doel gemaakt. ‘Misschien wordt hij dit jaar nog stagiair, maar als wereldkampioen omnium heeft hij een kans om in Brazilië goud te pakken en ik snap dat dit nu zijn prioriteit is’, aldus Patrick Lefevere.

Lefevere was de Colombiaanse baanrenner Gaviria vorig jaar op het spoor gekomen en speelde eerst met het idee om hem al in december te testen. Alles kwam in een stroomversnelling toen Gaviria in de Tour de San Luis tot twee keer toe loepzuiver Mark Cavendish klopte. Ineens klopten bijna alle WorldTourploegen aan de deur, met AG2R-La Mondiale als zwaarste concurrent voor de ­Belgische WorldTourploeg.

Etixx-Quick Step liet afgelopen weekend ook Rodrigo Contreras, een ploegmaat van Gaviria bij de continentale ploeg Coldeportes-Claron, uit Colombia over­vliegen. Contreras won het jongerenklassement in diezelfde zware Argentijnse ronde en werd zelfs vijfde in het algemeen klassement. Hij heeft daarnaast een goede tijdrit in de benen. Om hem te laten herstellen van de jetlag en Gaviria van de baanwereldkampioenschappen, worden de testen pas vandaag gehouden, in de Bakala Academy in Leuven. Nadat professor Peter ­Hespel zijn oordeel over hun vermogen heeft geveld, is het aan het hoofd van de medische ploeg, Yvan Vanmol, om zijn advies te geven. Daarna gaat het licht definitief op groen. (Bron: nieuwsblad.be)