EU-afgevaardigden voor het vredesproces bezoeken Colombia

De afgevaardigde van de Europese Unie voor de vredesbesprekingen, Eamon Gilmore, begon maandag aan zijn vijfdaags bezoek in Colombia om Rafael Pardo (Minister postconflict), de minister van Defensie, congresleden en agrariërs te ontmoeten.

Dit is de tweede reis naar Colombia van de EU-afgevaardigde om te praten met de opstandelingen van de FARC sinds zijn aanstelling in november 2015.

Gilmore zijn agenda omvat een bijeenkomst met Pardo over de oprichting van een “Colombia in Vrede” fonds, waar de financiële bijdragen van de lidstaten van de Europese Unie zal worden beheerd.

Koenigs-Santos
Tom Koenigs in gesprek met President Santos.

De speciale gezant van de regering van Duitsland voor het vredesproces , Tom Koenigs, is op dit moment in Colombia en is gesprek geweest met president Juan Manuel Santos. Koenigs beschreef vandaag dat de overeenkomst over transitie gerechtigheid een voorbeeld is en uniek.

Koenigs zal ook in gesprek gaan met Pardo en voegde er aan toe dat het  vredesproces niet alleen monetair begeleidt moet worden maar ook op wetenschap en onderwijs.

Sinds 2012, hebben vertegenwoordigers van de regering en van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC-EP) vredesgesprekken in Havana om een ​​oplossing te vinden voor het lange interne conflict.

Volgens de voortgang die tot nu toe zijn gemaakt, zou de gesprekken dit jaar, 23 maart, eindigen met een vredesakkoord om een ​​einde te maken aan het conflict.