EU en Colombia werken aan handelsakkoord bioproducten

De Europese Unie en Colombia zijn gesprekken opgestart over een bilateraal akkoord over de handel in biologische landbouwproducten. Het doel voor beide partijen bestaat erin om een grotere afzetmarkt te creëren voor biologische landbouwers. De EU en Colombia sloten samen met Peru al een handelsakkoord in 2013, maar daar maakten biologische producten geen onderdeel van uit. Momenteel onderzoeken beide partijen elkaars biologische standaarden, want het handelsverdrag zal gebaseerd worden op de wederzijdse erkenning van de productie- en controlestandaarden voor bioproducten.

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan bracht eerder deze maand een bezoek aan Colombia, samen met een delegatie van vertegenwoordigers uit de Europese agrovoedingssector. Ze woonden er een top bij over biologische producten in Bogota. Europese biologische voedingsbedrijven kregen er de kans om hun visie over productie en marketing van biovoeding uit te wisselen met die van hun Colombiaanse collega’s. Eerder vond er ook een ontmoeting plaats tussen Phil Hogan en de minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling van Colombia, Aurelio Iragorri Valencia.

Deze ontmoetingen kaderen in de gesprekken die Colombia en de Europese Unie zijn aangegaan over de wederzijdse erkenning van elkaars standaarden voor de productie van bioproducten. Op die manier zouden de administratieve lasten die bioproducenten vandaag ervaren wanneer ze hun producten op elkaars markt willen afzetten, wegvallen. De bioproducenten zien daardoor hun afzetmarkt vergroten en voor de consumenten komt er meer aanbod.

De toenadering tot Colombia is een gevolg van de nieuwe aanpak van het handelsbeleid voor biologische producten van de EU. Europa streeft er sinds 2014 immers naar om de import van bioproducten te baseren op de erkenning van productiestandaarden in plaats van exportcertificaten af te leveren aan producenten die de Europese regels voor bioproductie volgen. Dit moet zorgen voor een gelijk speelveld tussen de operatoren in de EU en andere landen én het moet het vertrouwen van de consument in geïmporteerde producten vergroten.

De biologische sector in de Europese Unie kende de laatste jaren een sterke groei. In 2014 werd 10,3 miljoen hectare grond bewerkt volgens de biologische standaarden, in 2005 was dit nog 6,4 miljoen hectare. In een periode van tien jaar gaat het over een gemiddelde groei van 5,5 procent per jaar. De top vijf van biologische productieregio’s zijn Spanje (1,7 miljoen ha), Italië (1,4 miljoen ha), Frankrijk (1,1 miljoen ha), Duitsland (1 miljoen ha) en Polen (0,7 miljoen ha). Europa is bovendien goed voor 40 procent van de afzet van alle bioproducten wereldwijd. De laatste jaren nam de waarde van de totale bio-afzet op de EU-markt toe met meer dan zes procent per jaar, goed voor 22,2 miljard euro in 2013.

Vandaag vormen bananen en koffie de belangrijkste Colombiaanse bioproducten in de EU. Ook palmolie en biet- en rietsuiker staan ook hoog op de lijst. Er wordt verwacht dat de handel in bioproducten tussen Colombia en de Europese Unie in de lijn zal liggen met die van de gangbare handel in landbouwproducten. Voor Europa betekent dat extra kansen voor de producenten van biologische wijnen en andere alcoholische dranken, bereide voeding, babyvoeding en olijfolie. (bron:vilt.be)