Ex-president Uribe trekt senaatsontslag in

Een week nadat hij zijn ontslag had aangekondigd vanwege een zaak van het Hooggerechtshof tegen hem, is de voormalige president van Colombia, Alvaro Uribe, van gedachten veranderd.

Uribe, die wordt beschuldigd van het manipuleren van getuigen en omkoping, heeft via Twitter aangekondigd dat hij zijn beslissing van vorige week om zijn zetel in de Colombiaanse Senaat te verlaten, zal intrekken.

“Ik heb Senator Ernesto Macias, voorzitter van de Senaat, gevraagd om mijn ontslagbrief in te trekken zonder deze in overweging te nemen,” twitterde Uribe woensdag.

Tijdens een persconferentie antwoordde Uribe op vragen over zijn ontslag met de bewering dat het een onbeduidende zaak was, waarbij hij benadrukte dat het ontslag niet was ingediend om een rechtszaak in het Hooggerechtshof te vermijden. Uribe voerde ook aan dat zijn beslissing was genomen om hem meer tijd te geven om zijn verdediging voor te bereiden.

De voormalige president wordt door de rechtbank onderzocht op beschuldigingen dat hij valse beschuldigingen had geuit en met getuigen had geknoeid in een zaak die hij zelf had aangespannen door soortgelijke beschuldigingen te uiten aan het adres van de linkse senator Ivan Cepeda.

Het proces in het Hooggerechtshof begon in februari na een onderzoek tegen Ivan Cepeda, die door Uribe werd beschuldigd van het vervaardigen van valse getuigen tegen hem en zijn broer Santiago om hen te linken met paramilitaire groepen in het departement Antioquia.

Uribe's formele beschuldiging werd ingediend na een debat in de senaat over politieke controle in 2014, waarin senator Cepeda de verklaringen van de paramilitaire bazen Pablo Sierra en Juan Monsalve naar boven bracht, die zeiden dat het de gebroeders Uribe waren die achter de oprichting zaten van het Metro-blok van de paramilitaire groep United Self-Defenders of Colombia, of AUC.

Het hof vond dat er geen aanwijzingen waren dat Cepeda met getuigen zou hebben geknoeid; in plaats daarvan vond het hof aanwijzingen dat de voormalige president had geprobeerd om de voormalige paramilitaire leden, die met Cepeda spraken, hun woorden te laten intrekken.

Het hooggerechtshof riep Uribe op om op 3 september voor het hof te verschijnen.