Export Colombiaanse avocado in 2015 bijna verdrievoudigd

Met een deelname van slechts 0,3% is de Colombiaanse levering nog steeds een klein deel van de Europese Hass avocado markt, maar de productie blijft gestaagd groeien in de afgelopen jaren.

Volgens de cijfers van de krant Portafolio, is de export van deze gezonde vrucht in het land gestegen met 188% in 2015.

De stijging is te danken door consumententrends in de richting van handige en gezonde producten, met name in Frankrijk, Spanje, Duitsland en Groot-Brittannië.

Het Colombiaanse agentschap ter promotie van de export, ProColombia, heeft met telers gewerkt om te zorgen dat ze voldoen aan de juiste internationale normen en coördineren ook met Europese groepen zoals het Zwitserse Import Promotie Programma (SIPPO), dat een handelsmissie regelt naar Colombia en Peru later dit jaar.

Colombia heeft de mogelijkheid het hele jaar door te produceren vanwege de verscheidene klimaten en hoogten. Ongeveer 30% van de teelt is gewijd aan de Hass avocado.

De totale avocado productie in Colombia is ongeveer 350.000 ton per jaar, volgens het ministerie van Landbouw en wordt geteeld op een oppervlakte van 50.000 hectare. Het overgrote deel van de productie is geconcentreerd in de departementen Tolima en Antioquia met 49% van de productie.