‘Export Colombiaanse avocado is booming’

De aanplant van avocado in Colombia wordt voortgezet. Er heerst een sfeer van optimisme onder de lokale ondernemers. Zij worden aangemoedigd door de sterke vraag op de Europese markt, de relatief lage productiekosten en de toekomstige toetreding tot de Amerikaanse markt. Hierdoor investeren de telers in de toekomst van de Colombiaanse Hass-avocado.

“De export is ‘booming’. We exporteren nog steeds wekelijks en werken het seizoen af in de laatste week van maart met het bereiken van 170 containers,” bevestigt Andrés Eduardo Mejía, directeur van CORPOHASS, de vereniging van producenten en exporteurs van avocado’s uit Colombia. Deze afzet is 14% meer dan de officiële voorspelling bij de start van de campagne. Daarin werd gewezen op 150 containers en een stijging van 140% ten opzichte van het vorige seizoen, toen slechts 72 containers werden geëxporteerd.

“We groeien niet alleen exponentieel in volume, maar de prijzen zijn ook verbeterd. In feite, registreerden de verpakkers in de afgelopen weken hogere prijzen,” bevestigt Mejía. “In het begin van het seizoen hebben een aantal onervaren Colombiaanse bedrijven fouten gemaakt en daardoor was de kwaliteit niet ideaal. Dit had effect op de prijzen, maar half december waren de avocado’s van uitstekende kwaliteit. Dit versterkte de positie van de Colombiaanse fruit,” aldus Mejía. De prijzen zijn gestegen met een percentage tussen de 8% en 9% ten opzichte van het vorige seizoen.

De opening van de Amerikaanse markt is zeer gewenst, omdat een vrijhandelsovereenkomst Colombia concurrerend maakt op ’s werelds grootste avocadomarkt.

“Zo’n 20 dagen geleden kregen we bezoek van de Amerikaanse ambassadeur en de minister van Landbouw, dus we zien een duidelijke politieke wil. We zijn van mening dat we binnen een periode van ongeveer anderhalf jaar in staat zijn om de Amerikaanse markt te betreden,” concludeert Mejía. (Bron: agf.nl)