FARC-dissidenten trekken zich terug uit vredesbesprekingen

De linkse guerrilla-rebellen beweren dat de regering van president Gustavo Petro haar beloften heeft gebroken, maar zullen tot januari een bilateraal staakt-het-vuren handhaven.

De dissidente groep van voormalige guerrilla’s, die weigerde te ontwapenen toen de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) in 2016 een vredesakkoord accepteerde, heeft zondag de vredesbesprekingen met de Colombiaanse regering opgeschort.

“Vandaag verklaren we de dialoog en de agenda opgeschort. We zullen een intern overlegproces beginnen met onze dialoogcommissie, we nodigen de nationale regering uit om hetzelfde te doen,” zei de groep genaamd El Estado Mayor Central (EMC) in een verklaring.

De onderhandelingen, die op 16 oktober begonnen in de stad Tibu in het noordoosten van het land, werden opgeschort omdat, volgens de guerrillastrijders, “de staat totaal niet aan zijn verplichtingen heeft voldaan”. De opstandelingen specificeerden echter niet wat deze toezeggingen waren.

Eerder waren de regering en de dissidenten overeengekomen om een staakt-het-vuren in acht te nemen tot 15 januari. In haar verklaring van zondag zei de EMC-groep dat de wapenstilstand nog steeds van kracht is.

De Colombiaanse regering wil zo’n 3500 dissidente FARC-strijders demobiliseren en een definitief einde maken aan hun gewapende opstand.

President Gustavo Petro trad afgelopen augustus aan met de belofte om “totale vrede” te brengen in een land dat wordt geteisterd door tientallen jaren burgeroorlog tussen de staat en verschillende linkse guerrillagroepen, rechtse paramilitairen en drugshandelaren.

De regering wil de dissidenten een tweede kans geven om de wapens neer te leggen nadat ze in 2016 het vredesakkoord met de FARC, waar ze toen deel van uitmaakten, verwierpen.

Onder de vredesovereenkomst van 2016 deden zo’n 7.000 FARC-strijders afstand van hun wapens en probeerden te re-integreren in het burgerleven, hoewel een factie ervoor koos om door te vechten.

Bron :
Foto:lafm.com.co