FARC en leger Colombia beginnen met ontmijningsprogramma

Leden van het Colombiaanse leger en de FARC zijn aan de eerste fase van een gezamenlijke ontmijningsprogramma begonnen. Een gezamenlijk team van het Colombiaanse leger en rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) zijn begonnen met het verwijderen van landmijnen in het noordwestelijke departement Antioquia.

“Voor de eerste keer, na bijna 50 jaar van conflict, een militair bataljon en rebellen van de FARC zetten zich in om een lokale gemeenschap te helpen die ernstig zijn getroffen door het conflict”, zegt Humberto de la Calle, hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering van de vredesbesprekingen in Havana, Cuba.

Het initiatief komt als onderdeel van een overeenkomst tussen de regering en de FARC waarin beide partijen zal helpen bij het verwijderen van landmijnen. De FARC en de militairen werken samen vanwege het uitwisselen van de informatie die nodig is over de locatie van de landmijnen, alsmede de juiste technieken die nodig zijn voor de ontwapening van de mijnen.

“De overeenkomst in kwestie is briljant. De FARC verstrekt de benodigde kaarten met de locaties van de mijnen en zijn actief in het helpen om de gebieden die zwaar door mijnen zijn bezet te identificeren, ” vermeld De La Calle.

Na Afghanistan is het  sterftecijfer in Colombia door landmijnen het hoogst van de wereld. De landmijnen hebben 2000 levens geëist en 9.000 slachtoffers sinds 1990 door de aanhoudende burgeroorlog tussen regeringstroepen, rechtse paramilitairen en guerrillastrijders zoals de FARC.

De FARC is sinds september 2012 betrokken bij de vredesbesprekingen met de regering. De twee partijen hebben tot nu toe overeenstemming bereikt over de landbouwhervorming, politieke participatie en illegale drugshandel. Akkoord over cruciale punten: zoals een definitieve wapenstilstand en herstelbetalingen voor de slachtoffers blijven op de onderhandelingstafel liggen.