FARC gaat gevangen soldaat vrijlaten

De Colombiaanse guerrillabeweging FARC heeft donderdag aangekondigd dat ze een soldaat, die ze vorige week gevangen hebben genomen, “de komende dagen” zullen vrijlaten als een humanitair gebaar.

De beslissing van de vrijlating viel in het kielzog van het eenzijdig staakt-het-vuren van de linkse rebellen die het afgelopen zaterdag liet ingaan in een periode van vredesbesprekingen  dat een eind moet maken aan de langstlopende opstand van Latijns-Amerika.

“Vandaag hebben we een speciale humanitaire protocol gelanceerd voor de vrijlating van Carlos Becerra Ojeda, een beroepsmilitair gevangen in een gevecht op 19 december in het zuidwesten van het departement Cauca,” zei de vrededelegatie van de FARC in een verklaring in Havana, waar de vredesonderhandelingen al twee jaar plaatsvinden om het conflict te beëindigen.

De guerrilla noemde de vrijlating een “nieuw gebaar van vrede van de FARC, een humanitaire daad, gezien het feit dat de soldaat licht gewond was geraakt tijdens de gevechten”.

“Wij respecteren het leven van een strijder die is gevangen tijdens het gevecht, in tegenstelling tot beweringen van het leger,” aldus de FARC.

Becerra Ojeda werd, enkele uren voordat de FARC zijn wapenstilstand voor onbepaalde tijd aankondigde, gevangen genomen.

De wapenstilstand houdt volgens De FARC in, dat hun strijders zich alleen bezighouden met vijandelijkheden als ze als eerste onder vuur komen te staan.

De FARC heeft in elk van de afgelopen twee jaren een Kerstmis wapenstilstand gehouden, maar dit is de eerste zonder een vervaldatum.

Het langlopende conflict heeft ongeveer 220.000 mensen gedood en 5,3 miljoen ontheemd.