FARC handhaaft eenzijdig bestand

De Colombiaanse terreurbeweging FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) heeft tijdens vredesonderhandelingen in Cuba bevestigd dat ze een eenzijdig bestand voor onbepaalde tijd handhaaft. De Nederlandse Tanja Nijmeijer, sinds 2002 FARC-lid, maakte dat dinsdag in Havana bekend, meldden Colombiaanse media.

De FARC waarschuwde president Juan Manuel Santos dat hij gevaarlijk spel speelt door geen wapenstilstand in acht te nemen. Die houding bedreigt het bestand dat wij op dit moment naleven, aldus een woordvoerder van de FARC.

De FARC is vijftig jaar geleden begonnen als extreemlinkse guerrilla en houdt zich al geruime tijd bezig met onder meer terrorisme, drugscriminaliteit en ontvoeringen. Sinds het begin van de eeuw is de beweging op haar retour en verloor een reeks leiders. De terreurbeweging zou zijn gekrompen tot hooguit 7000 man.

De Colombiaanse regering hoopt daarom dat deze gesprekken die in 2012 van start gingen, er wel toe leiden dat de FARC de wapens neerlegt. Onderhandelingen in de jaren tachtig en negentig en aan het begin van deze eeuw mislukten.

Colombia gaat al decennia gebukt onder geweld. In ruim vijftig jaar zijn er naar schatting 220.000 mensen door om het leven gekomen. Maar de vredesgesprekken in Cuba en het staakt-het-vuren van de FARC werpen al vruchten af. In januari zijn minder mensen door geweld omgekomen dan in elk van alle maanden van de afgelopen dertig jaar. En Colombia gaat het ondertussen economisch voor de wind. Het land was vorig jaar economisch de Zuid-Amerikaanse kampioen met een groei van naar schatting 4,7 procent. (Bron: Noordhollands Dagblad)