‘FARC kondigt tijdelijk eenzijdig staakt-het-vuren af’

De Colombiaanse guerillabeweging FARC heeft woensdag een eenzijdig staakt-het-vuren voor één maand aangekondigd.

Vanuit Havana kondigde Ivan Marquez, onderhandelaar van de FARC in de vredesbesprekingen, dat de FARC vanaf 20 juli een maand lang zal stoppen met zijn terroristische activiteiten.

De aankondiging komt nadat op dinsdag de bemiddelende partijen Cuba en Noorwegen de guerrilla en de Colombiaanse overheid verzocht hebben het conflict te de-escaleren.

“Dit gebaar dient om een weg te effenen voor een bilaterale wapenstilstand, dat is, een overeenkomst tussen de regering en de guerrilla om de offensieven te stoppen gedurende een tijd. Echter, heeft de overheid niet het probleem aangepakt”, aldus de woordvoerder van de FARC.

Eind juni verwierp de Colombiaanse overheid een voorstel van de FARC tot een bilateraal staakt-het-vuren.

In maart staakte de president van Colombia, Juan Manuel Santos, de luchtaanvallen op FARC-doelen. Een wapenstilstand volgde, maar in april was er weer sprake van een geweldsescalatie. Na een aanval van de FARC waarbij tien soldaten het leven lieten, zette Santos de luchtaanvallen voort.

De Colombiaanse burgeroorlog heeft sinds 1964 aan 220.000 mensen het leven gekost. Zeker zes miljoen mensen hebben hun huis moeten verlaten.