FARC stap dichterbij naar politieke beweging

De linkse rebellenbeweging FARC zei donderdag voor het eerst tijdens de drie jaar van de vredesbesprekingen, dat zij bereid zijn stappen te bespreken op weg naar een legale politieke beweging.

De regering van president Juan Manuel Santos en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) hadden eerder een akkoord bereikt over het transformeren van de rebellen in een ongewapende politieke partij.

De twee partijen zijn al bijna drie jaar in gesprek in Cuba om een einde te maken aan de langste oorlog van Latijns-Amerika, die ongeveer 220.000 mensen in 50 jaar heeft gedood.

“Met betrekking tot de re-integratie van de FARC in de burgermaatschappij, zijn we klaar om de voorwaarden te bespreken voor de transitie van een gewapende organisatie naar een open politieke beweging,” zei de rebellengroep in een verklaring voorgelezen door hoofdonderhandelaar Ivan Marquez.

De opstandige groep van ongeveer 8.000 strijders, die door de Verenigde Staten en de Europese Unie gezien worden als een terroristische organisatie, kondigde ook aan dat een overeenkomst met de regering over herstelbetalingen voor de slachtoffers dichtbij is.