FARC vraagt volk voor ideeën om het conflict te beëindigen

FARC-guerrilla’s moedigen de Colombiaanse overheid aan om forums te vormen waar burgers ideeën kunnen delen over hoe het 50-jarige gewapend conflict te beëindigen.

De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) roept de Colombiaanse burgers op om deel te nemen aan het vredesproces door de presentatie van ideeën en initiatieven over hoe het gewapende conflict in het land te beëindigen.

Pastor Alape, een lid van het FARC onderhandelingsteam bij de huidige vredesbesprekingen in Havana, Cuba, drong er bij de regering op aan om forums te organiseren in het hele land, waar burgers hun ideeën kunnen presenteren. De forums worden gemaakt in samenwerking met de Nationale Universiteit en het lichaam van de Verenigde Naties in Colombia.

Het verzoek komt, nu de FARC en de Colombiaanse regering doorgaan met hun vredesonderhandelingen en lijken dichter dan ooit bij het bereiken van een deal om de meer dan 50 jaar van gewapend conflict te beëindigen. Vorige maand hebben de delegaties van de Colombiaanse regering en de FARC een historische overeenkomst ondertekend over gerechtigheid en vrede in de overgangssituatie.

Alape herhaalde maandag dat de op 23 september ondertekende overeenkomst “onveranderlijk” is, maar voegde daaraan toe dat sommige problemen verdere ontwikkeling nodig hebben”. Dit geldt ook voor de kwestie van amnestie en de verkiezing van de rechters, aspecten die wij moeten bouwen, zei Alape.

De afgevaardigden van de FARC veroordeelden de poging van de Colombiaanse regering om de oorspronkelijke tekst van de overeenkomst over transitie gerechtigheid te proberen te “vervangen” met een simpele persbericht over de basispunten.

De volledige tekst van de overeenkomst zal worden bekendgemaakt na goedkeuring door beide partijen aan de onderhandelingstafel in Havana, zei Alape.