FARC wil ontmoeting met paus tijdens zijn bezoek aan Cuba

De marxistische FARC-rebellen, die nu in Havana onderhandelen met de Colombiaanse regering over een vredesakkoord, zei zondag dat zij hopen op een ontmoeting met paus Franciscus tijdens zijn bezoek aan Cuba.

Paus Franciscus bezoekt Cuba van 19-22 september als onderdeel van een tour waarin hij ook de Verenigde Staten zal aandoen.

“We willen dat graag doen. Het zou iets geweldigs zijn,” zei de woordvoerder van de FARC,  Ivan Marquez, tijdens een pauze van de vredesgesprekken die 17 augustus weer hervat zullen worden.

“Stel je eens voor wat voor impact het zou hebben om steun van de paus te krijgen voor deze belangrijke gezamenlijke inspanning voor alle Colombianen. Tot verzoening te komen na tientallen jaren van conflict,” voegde hij eraan toe.

Met de vraag of het verzoek al formeel is bij het Vaticaan, zei Marquez dat het is “praten over iets wat wij graag zouden willen”.

Colombia is overwegend rooms-katholiek. De paus, van Argentijnse afkomst, heeft een grote belangstelling voor kwesties die te maken hebben met armoede, Cubaanse emigranten, vluchtelingen en politieke gevangenen.

Franciscus is ook bekend om zijn belangrijke rol die hij eind vorig jaar heeft gespeeld om de Verenigde Staten en Cuba bij elkaar te brengen en tot verzoening te komen. Beide landen leefden vervreemd van elkaar, een erfenis van uit de Koude Oorlog.

Colombia’s vredesbesprekingen, lopende sinds november 2012 en hebben vooruitgang geboekt op een aantal belangrijke punten, maar er ontbreekt nog een definitief akkoord.