Gabriel García Márquez op bankbiljetten Colombia

Het Colombiaanse congres keurde het plan goed om een afbeelding van Gabriel Garcia Marquez op te nemen in de komende uitgifte van Colombiaans muntgeld of biljetten.

In de derde lezing, hebben de Colombiaanse wetgevers het wetsvoorstel aangenomen waarmee wordt toegelaten om bankbiljetten en munten, die worden gemaakt door de Colombiaanse Centrale Bank, te voorzien van een afbeelding van de Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez.

Na volledige ratificatie van de wettekst, zullen de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Informatie Technologie, alsmede van Communicatie verantwoordelijk zijn voor de creatie van het overheidsbeleid om de figuur van ‘Gabo’ in Colombia te bevorderen. Naast afbeeldingen op Colombiaans geld wil men ook bezittingen van de schrijver of belangrijke plaatsen die verband hebben met de schrijver publiekelijk maken. In Cartagena is het idee om een internationaal centrum te maken over Gabriel Garcia Marquez zijn erfenis.

Gabriel García Márquez (Aracataca, 6 maart 1927 – Mexico, 17 april 2014) was een Colombiaans schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij was tevens een publicist, journalist en politiek activist. García Márquez werd gezien als het gezicht en belangrijkste exponent van het magisch realisme, hoewel zijn schrijfstijl daar niet helemaal in valt te plaatsen.

gabriel_garcia_marquez_billetes