De opwarming van de aarde is de belangrijkste oorzaak van het smelten van de gletsjers in Colombia. De met sneeuw bedekte bergen van El Cocuy en de met sneeuw bedekte vulkanen van El Ruiz, Tolima, Huila en Santa Isabel lopen gevaar.
De besneeuwde toppen in het land zullen in de komende 30 tot 35 jaar verdwijnen, waarschuwde het Colombiaanse instituut voor Hydrologie, Meteorologie en Milieukunde (IDEAM) vandaag bij de presentatie van het rapport over de Gletsjers in Colombia.
Uit onderzoek van IDEAM is gebleken dat het gletsjergebied is gekrompen van 45 vierkante kilometer in 2010 tot 37 vierkante kilometer, een afname van 8,4 vierkante kilometer in het nationale gebied.
Volgens de directeur van IDEAM, Omar Franco, is de vermindering van gletsjers in het land niet een fenomeen dat alleen in Colombia voorkomt, maar dat alle gletsjers van de wereld krimpen door de opwarming van de aarde.
Het rapport concentreert zich op de zes gletsjers van het land: de met sneeuw bedekte bergen van El Cocuy of Güicán, Santa Marta en de met sneeuw bedekte vulkanen van El Ruiz, Tolima, Huila en Santa Isabel.
In het geval van Santa Isabel is aangegeven dat het meest kwetsbaarst is vanwege zijn geringe hoogte, minder dan 5000 meter boven de zeespiegel. Daarnaast speelden nog andere factoren zoals het weerfenomeen El Niño in 2015 en 2016, lage sneeuwval en vulkanische afzettingen van as in het ijs.
In het geval van deze met sneeuw bedekte vulkaan zou het reductieproces het snelst zijn en wordt er geschat dat deze over tien jaar zou kunnen verdwijnen.
Deze berekeningen zijn niet in alle gevallen hetzelfde, aangezien ze verschillende smeltprocessen hebben door de hoogte en de klimatologische omstandigheden.
Zo heeft de Sierra Nevada del Cocuy, de grootste gletsjer van het land met 13,3 vierkante kilometer, sinds 2017 een jaarlijks verliespercentage van 4,8 procent laten zien, waardoor het de meest stabiele van allemaal is. IDEAM verwacht dan ook dat het inkrimpingsproces van de besneeuwde berg tot 30 a 35 jaar kan duren.