Grootste criminele organisatie van Colombia kondigt wapenstilstand aan

De criminele organisatie motiveerde haar beslissing als onderdeel van haar “inspanningen” en “verbintenissen” om “bij te dragen tot een alomvattende, totale en duurzame vrede”.

De wapenstilstand komt drie maanden nadat Clan del Golfo zich zelf wilden overgeven. De Colombiaanse regering is toen niet op het aanbod ingegaan.

De politie heeft gewaarschuwd dat criminele bendes zoals Clan del Golfo (Golf Clan) het grootste veiligheidsrisico voor Colombia vormen. Het is dan ook niet van plan om mee te gaan in het staakt-het-vuren.

President Juan Manuel Santos gaf donderdag aan blij te zijn met de aankondiging van een eenzijdige wapenstilstand tijdens Kerstmis. Santos waarschuwde wel dat het leger hun “druk” tegen hen niet zullen stoppen.

“Ik ben blij met die verklaring van de Clan del Golfo om de vijandelijkheden tegen het leger en de politie te staken, elke daad van afnemend geweld in dit land is welkom”, zei Santos tijdens een persconferentie in Antioquia.

Hoelang het bestand zal duren, is nog niet duidelijk. De bende riep andere misdaadsyndicaten en rebellenorganisaties op eveneens de wapens te laten zwijgen.

De bende, ook bekend als las Autodefensas Gaitanistas de Colombia (AGC), heeft veel controle op routes die gebruikt worden om drugs te smokkelen van Colombia naar de VS en zelfs tot in Rusland.

De groep houdt zich ook bezig met afpersing, illegale mijnbouw, mensenhandel, gedwongen ontheemding en moord.

Clanbaas Dairo Úsuga alias ‘Otoniel’ is de meestgezochte man van het land. Er is een premie van vijf miljoen dollar uitgeloofd voor wie hem in de handen van Justitie kan spelen.