Het bizarre verhaal van de gescheiden broers uit Bogotá

De 26-jarige Jorge uit Bogotá, was verbaasd toen zijn collega hem vertelde dat ze iemand had gezien die als twee druppels water op hem leek. Dat vond hij vreemd: hij heeft wel een tweelingbroer, maar die lijkt helemaal niet op hem. Deze onschuldige opmerking bleek het begin van een bizar verhaal.
Jorge Enrique Bernal Castro
Bovenstaande jongen is Jorge Enrique Bernal Castro. De jongen hieronder is William Cañas Velasco, die Jorges collega zo op hem vond lijken:

William Cañas Velasco

En ja: hij lijkt ook wel behoorlijk, toch? William werkt in een slagerij, ook in Bogotá, en is bevriend met een vriend van Jorges collega. Die collega toonde Jorge foto’s van William op Facebook en toen deed Jorge een tweede vreemde ontdekking: hij zag op een van de foto’s iemand die precies leek op zijn eigen tweelingbroer.

Dat kan bijna geen toeval meer zijn en dat was het ook niet. De vork zit als volgt in de steel: beide duo’s zijn tweelingen waarvan er twee vlak na de geboorte zijn verwisseld in het ziekenhuis. Daarom lijkt Jorge niet op zijn tweelingbroer, maar wel op William. En Williams ’tweelingbroer’ lijkt weer op die van Jorge.

Jorge Enrique Bernal Castro en William Cañas Velasco Carlos Alberto Bernal Castro en Wilber Cañas Velasco

Die andere broers heten Carlos en Wilbur. Jorge en Carlos groeiden samen op in Bogotá, William en Wilbur in een klein dorpje op het platteland. Nu werkt William bij zijn ‘broer’ in de slagerij. Het grappige is, zo wordt opgemerkt, dat de handen van Wilbur veel groter zijn dan die van Carlos doordat Wilbur jarenlang als slager heeft gewerkt. Carlos daarentegen is wat langer, en dat is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat er in de stad, waar hij opgroeide, meer voeding voor handen was.

Wilber Cañas Velasco Carlos Alberto Bernal Castro

Jorge en Carlos groeiden op in een middenklasse-familie in de stad, terwijl William en Wilbur uit een arm boerengezin komen. William werd op zijn twaalfde van school gehaald, omdat de dichtstbijzijnde middelbare school vijf uur lopen was en ze zijn hulp op de boerderij nodig hadden. Als hij bij zijn geboorte niet verwisseld was, zou hij in de hoofdstad een ‘normaal’ leven als kind hebben geleid, inclusief middelbare school-diploma.

TheTwoTwins

William (links) en Jorge (rechts), identieke tweeling die bij de geboorte per ongeluk zijn gescheiden, ontmoeten elkaar voor de eerste keer op een plein. Een vriend filmde de bijeenkomst op zijn telefoon. Door Brian David Mateus Hernandez op 9 juli 2015.  (Bron: wtf.nl & nytimes.com)

Lees het uitgebreide verhaal van Susan Dominus op The New York Times