Historisch hoogtepunt goud gunstig voor Colombia

Het goud heeft een nieuw historisch hoogtepunt bereikt en wordt nu verhandeld voor 2.140,6 dollar per ounce. Dit overtreft de records die het vorige maand bereikte.

De prijs van goud, dat wordt beschouwd als een veilige investeringsoptie in tijden van economische onzekerheid of turbulentie, steeg met 1,2% tot dit niveau op dinsdag om 14:30 uur. In de loop van het jaar is het met 3,37% gestegen. De sterke vraag naar fysiek goud in Azië en de accumulatie van goud door centrale banken zijn enkele van de redenen achter de veerkracht van dit edelmetaal, ondanks de hoge rentetarieven.

Volgens Ricardo Evangelista, analist bij ActivTrades, “hebben zorgen over de mondiale economische vooruitzichten, geopolitieke spanningen en veranderende verwachtingen over verwachte renteverlagingen geleid tot een grotere vraag naar het edelmetaal, wat heeft geleid tot een opwaarts traject van de prijzen.”

Zonder twijfel is deze prijs van het edelmetaal goed nieuws voor Colombia, aangezien er een grotere toestroom van grondstoffen wordt verwacht.
Colombia is een belangrijke producent van goud. Een hogere goudprijs betekent dat de exportinkomsten uit goud kunnen toenemen, wat gunstig is voor de Colombiaanse economie.

Als Colombia goud exporteert, kan het de opbrengst gebruiken om zijn valutareserves aan te vullen. Dit kan helpen om de stabiliteit van de nationale valuta te handhaven. Niet alleen aanvulling van valutareserves is gunstig, maar ook een stijgende goudprijs kan investeerders aantrekken die geïnteresseerd zijn in mijnbouw- en goudgerelateerde projecten in Colombia. Dit kan de economische groei stimuleren en banen creëren.

Een hogere goudprijs kan ook de inflatie beïnvloeden. Als de prijzen van andere goederen en diensten niet in dezelfde mate stijgen, kan de koopkracht van de Colombiaanse peso afnemen.

Volgens de laatste statistieken over de goudproductie in het land, afgelopen december gepubliceerd door DANE, maar met een geconsolideerde verlaging tot 2021, steeg de totale waarde van de winning van goud en andere edelmetalen van $6 miljard in 2020 naar $7,01 miljard. Het bruto exploitatieoverschot en het bruto gemengd inkomen uit de winning van goud en andere edelmetalen steeg van 5,7 miljard dollar in 2020 naar 6,1 miljard dollar.

Van de gerapporteerde goudproductie in Colombia, gemiddeld 55,3 ton tussen 2021 en 2022, is de grootste goudproducent het departement Antioquia, de cumulatieve productie tussen de periode 2017-2022, was 171,3 ton waarvan 50,1% afkomstig was van mijnbouwtitels en 44,2% van barequeros.

De goudproductie is een van de snelst groeiende in het land en is een belangrijke speler in de economische ontwikkeling. Volgens de UPME bedroegen de royalty’s voor de goudwinning in 2022 69,46 miljoen US dollar.

Op dit moment staat Colombia op de vierde plaats in Latijns-Amerika met een productie van 55,3 ton, na Mexico met 120 ton, Peru met 90 ton en Brazilië met 60 ton.

Een andere factor die Colombia tot een macht maakt in de exploitatie van dit metaal is dat de waarde ervan de afgelopen jaren omhoog is geschoten. Van 2002 tot 2021 steeg de prijs met 439%.

Leonardo Guiza, directeur van het Centrum voor Mijnbouw en Milieu-innovatie van de Universiteit van Rosario, zegt dat “Colombia tot de landen behoort die het meeste goud ter wereld produceren, maar dat het percentage illegaliteit het hoogste ter wereld is. We staan boven Afrika ten zuiden van de Sahara,” zei hij.

Wat de winst betreft, blijkt uit een analyse van de Rekenkamer uit 2022 dat de winsten uit illegale goudwinning niet te kwantificeren zijn. “Terwijl een kilo cocaïne op de Colombiaanse markt ongeveer $5 miljoen (ongeveer US$1.150) waard kan zijn, is een kilo illegaal goud meer dan $250 miljoen (ongeveer US$57.500) waard”, aldus de studie.

Het is duidelijk dat de glans van het Colombiaanse goud is aangetast door een grote vraag naar smokkelwaar en illegaliteit, en het is ook duidelijk dat het goud door de jaren heen terrein heeft gewonnen op coca en de financier is geworden van illegale groepen, factoren die volgens het onderzoek van de Defensoría en de Universidad del Rosario worden verklaard door de stijging van de internationale prijzen.

In Colombia is Mineros het bedrijf dat het meeste goud produceert. In 2023 behaalde het 250.769 ounces goud, waarmee het voldeed aan de verwachtingen die het zichzelf had gesteld, ongeveer 7,1 ton.

“We hadden een solide vierde kwartaal en toonden veerkracht gedurende het hele jaar. We waren in staat om onze productieraming voor 2023 te halen, door het overwinnen van de verstoringen die we hadden in het Nechí Alluvial Segment in maart en in het Hemco Segment in juli,” zei Andrés Restrepo, president van het bedrijf.

Bron :
Foto:elnuevosiglo.com.co