Hoofd Colombiaans leger zweert spionageschandaal grondig te onderzoeken

Het hoofd van het Colombiaanse leger heeft zondag gezworen een aanhoudend schandaal over het bespioneren van journalisten, politici en rechters, wat hij beschreef als schurkenstreken binnen het leger, tot op de bodem uit te zoeken.

Generaal Luis Fernando Navarro zei tegen persbureau Reuters, dat hij er alles aan zal doen om degenen te vinden en te bestraffen die verantwoordelijk zijn voor het eventuele hacken en spioneren, wat aan het licht kwam in een januari-verslag van het Colombiaanse tijdschrift Semana.

Het ministerie van Defensie kondigde vrijdag het ontslag aan van 11 militaire functionarissen en het ontslag van een generaal vanwege betrokkenheid bij het spionageschandaal.

“Het Colombiaanse inlichtingensysteem staat onder totale en absolute controle”, zei Navarro. Er waren wijzigingen aangebracht in de commandostructuren en er werden strikte veiligheidsprotocollen ingevoerd nadat het schandaal aan het licht kwam, zei hij.

“De onwettige spionage is geen institutioneel beleid, maar wijst op de individuele acties van een paar ambtenaren die niet alleen hun banen hebben verloren maar ook een gevangenisstraf onder ogen zien”, aldus het hoofd van het leger.

Semana publiceerde vrijdag meer details met inbegrip van de namen van sommige zogenaamde slachtoffers. Het waren meer dan 130 mensen, waaronder buitenlandse en binnenlandse journalisten, die waren gehackt en waarvan informatie over hun contacten, families en adressen was verzameld.

Het onderzoek door het Hooggerechtshof van Colombia begon in januari nadat het nieuwstijdschrift Semana een vernietigend rapport had gepubliceerd. Volgens het rapport zouden leden van de administratieve veiligheidsdienst (DAS) al sinds de vredesonderhandelingen met de rebellen van de FARC in 2016 ambtenaren hebben bespioneerd.

Het tijdschrift kwam er in januari ook achter dat een deel van de door spionage verkregen informatie werd gedeeld met het Democratisch Centrum, de politieke partij van voormalig president Alvaro Uribe. Een voormalig secretaris van het presidentschap die nauw samenwerkte met president Ivan Duque werd vermeld als slachtoffer van de spionage.

Duque en zijn minister van Defensie hebben de vermeende spionage verworpen en zeiden dat illegaal gedrag binnen het leger niet zal worden getolereerd.

Bron :
Foto:hoydiariodelmagdalena