Illegale afluisterpraktijken aan de kaak gesteld

Het Hooggerechtshof van Colombia noemde de onthullingen van spionage door het leger aan congresleden, rechters, journalisten en mensenrechtenactivisten een nieuwe poging om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te ondermijnen.

De onthullingen komen uit onderzoeken van het Colombiaanse tijdschrift Semana, waarin wordt verwezen naar een hoogontwikkeld afluistersysteem dat door het leger wordt gebruikt via zijn inlichtingen- en contraspionage-apparatuur in de tweede helft van 2019.

Volgens de onthulde informatie zou een dergelijk systeem zijn gebruikt om rechters, congresleden, gouverneurs, journalisten en mensenrechtenactivisten illegaal te bespioneren.

Volgens het onderzoek werden de afluisteroperaties uitgevoerd vanuit militaire faciliteiten om onverwachtse zoekacties en lekken naar de pers te voorkomen.

Volgens Semana zou het illegale gebruik van geavanceerde apparatuur om politici, rechters, generaals en journalisten te bespioneren het recente ontslag van de toenmalige legercommandant Nicacio Martinez hebben bespoedigd.

Bron :
Foto:Pixabay