Illegale gewapende groepen stellen staakt-het-vuren voor aan nieuwe regering

De belangrijkste criminele bendes van Colombia, die in verband worden gebracht met de productie van en de handel in cocaïne, hebben donderdag een staakt-het-vuren voorgesteld aan de nieuwe regering van de linkse Gustavo Petro (Foto) als uitgangspunt voor vredesbesprekingen, aldus zes groepen in een verklaring.

De groepen, die over heel Colombia verspreid zijn, worden door de huidige regering beschuldigd van het vermoorden van sociale leiders en het aanvallen van het leger als onderdeel van een strategie om de cocateelt – het belangrijkste ingrediënt van cocaïne – te controleren, evenals laboratoria voor de productie van de drug en handelsroutes.

“Wij kunnen niet onverschillig staan tegenover de roep van de Colombiaanse samenleving en het denken van haar democratisch verkozen president, om de gewenste vrede te bereiken met onder andere sociale rechtvaardigheid,” zeiden zes illegale gewapende groepen, waaronder de Clan del Golfo, de Caparros en de Rastrojos, in de verklaring.

Petro, een 62-jarige econoom die op 7 augustus de eerste linkse president van Colombia wordt, stelde tijdens zijn campagne voor om te praten met criminele groeperingen die banden hebben met de drugshandel.

Alvaro Leyva, die Petro koos als zijn minister van buitenlandse zaken, vertelde journalisten dat vrede met alle illegale gewapende groepen één van de voorstellen is van de verkozen president om “totale vrede” te bereiken.

De gewapende groepen, die volgens veiligheidsbronnen ongeveer 2000 gewapende strijders tellen, zijn bereid om vanaf Petro’s inauguratie een staakt-het-vuren te coördineren, voegde de verklaring eraan toe.

Petro, die in het Colombiaanse Congres goedkeuring zal vragen voor ambitieuze economische en sociale projecten ter bestrijding van armoede en ongelijkheid, hoopt de vrede te consolideren in het land, dat al bijna zes decennia geteisterd wordt door een intern gewapend conflict.

Colombia’s belangrijkste criminele bendes, die in verband worden gebracht met de productie van en handel in cocaïne, hebben donderdag een staakt-het-vuren voorgesteld aan de aantredende regering van de linkse Gustavo Petro als startpunt voor vredesbesprekingen, zeiden zes groepen in een verklaring.

De gewapende groepen, die volgens veiligheidsbronnen ruim 2000 gewapende strijders tellen, zijn bereid om vanaf Petro’s inauguratie een staakt-het-vuren te coördineren, voegde de verklaring eraan toe.

Petro, die in het Colombiaanse Congres goedkeuring zal vragen voor ambitieuze economische en sociale projecten ter bestrijding van armoede en ongelijkheid, hoopt de vrede te consolideren in het land, dat al bijna zes decennia wordt geteisterd door een intern gewapend conflict.

De illegale gewapende groepen eisten garanties die gelijk zijn aan die verkregen door anderen die zich eerder via vredesakkoorden ontwapenden, naast het opschorten van de uitlevering van mensen die zich inzetten voor een mogelijk vredesproces.

Bron :
Foto:lafm.com.co