Investeerders zien Colombia als hét land van Latijns-Amerika om te investeren

De Vlaamse financieel-economische krant ‘De Tijd’ meldt dat Colombia het nieuw eldorado is voor investeerders in Latijns-Amerika. Het zegt dat Colombia Brazilië heeft verdrongen als hét groeiland in Latijns-Amerika. Investeerders komen steeds meer sneller tot besef dat het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC een veiliger klimaat heeft gecreëerd en daardoor perspectieven biedt.

Meer dan 50 jaar lang heerste er een burgeroorlog in het land. Het geweld en de drugs had het land in een stevige greep. Niet een aantrekkelijk klimaat voor investeerders om daar zaken te doen. Investeerders in Zuid-Amerika die zijn investering wilde terugverdienen, trokken liever naar Mexico, Chili of Brazilië.

De afgelopen jaren is er een duidelijk omslag geweest. De drugscriminaliteit die met harde hand is aangepakt en de bloederige strijd met de guerrillabeweging FARC, die vorig jaar na vijf decennia officieel werd beëindigd, maken ondernemers nieuwsgierig om initiatieven te nemen in het land. Steeds meer buitenlandse bedrijven hebben het vertrouwen in het land om zich te exploiteren. Mede door de stabiele economie, die een van de snelst groeiende economieën zijn van Latijns-Amerika, zien bedrijven meer kansen in Colombia om te investeren. Onlangs kondigde het Belgische bedrijf Deceuninck aan dat het er een fabriek gaat bouwen.

Colombia heeft hard gewerkt aan de veiligheid in het land. Het aantal ontvoeringen is tussen 1999 en 2015 namelijk met 93 procent gedaald en het aantal aanslagen lag vorig jaar 55 procent lager dan een jaar eerder. Het aantal aanslagen en ontvoeringen is nog nooit zo laag geweest, waardoor de veiligheidssituatie in het land flink verbeterd is.

Economisch gezien is het land al meer dan tien jaar een stabiele factor. Het land heeft de laatste tien jaren een groei van gemiddeld 4 procent laten zien. Latijns-Amerikaanse landen zoals Venezuela en Brazilië, die het vooral van hun olie moeten hebben, zijn de laatste twee jaar door de daling van de olieprijzen in een recessie wegzonken. Hoewel ook de Colombiaanse economie voor een groot deel op olie draait, dikte de economie in 2016 met net geen 2 procent aan.

Colombia is daarnaast ook rijk aan natuurlijke rijkdommen zoals olie, nikkel, steenkool, koffie, bloemen en fruit. Bananen en avocado’s consolideren zich steeds meer op de westerse markten. Al deze rijkdommen lokt veel investeerders naar het land toe. De Vlaamse krant meldt ook dat Colombia een goed opgeleide en snel groeiende middenklasse heeft. Van de zowat 49 miljoen inwoners verdient 70 procent behoorlijk zijn brood. Telecomoperatoren en distributieketens vinden er dus een groot aantal potentiële klanten.

Voor bouwbedrijven is Colombia erg aantrekkelijk om in te investeren. Nu het conflict tussen de FARC en de regering is beëindigd, is er een nieuw tijdperk ingetreden van de wederopbouw. Gebieden die voorheen niet bereikbaar waren, omdat de FARC daar domineerde, moeten nu weer toegankelijk worden gemaakt. Deze gebieden vragen naar grote infrastructuurwerken waar vele bouwbedrijven een graantje van mee willen pikken.

Echter door de incomplete infrastructuurwerken wordt het transporteren van producten vermoeilijkt. In Colombia doet het grapje de ronde dat je een container sneller over zee in China krijgt dan over land naar de andere kant van het land. Daarnaast moet de Colombiaanse regering, wil het investeerders trekken, nog wel vrede zien te sluiten met de laatste actieve linkse guerrillabeweging ELN en moet het drugsbendes die de voormalige bezette gebieden van de FARC binnen treden harder aanpakken. Ook de corruptie tiert nog altijd welig in het land. Bedrijven die naar Colombia trekken, houden er het best ook rekening mee dat de belastingfactuur aardig kan oplopen.

Hoewel er nog wel wat haken en ogen aan kunnen zitten, is het investeringsklimaat voor investeerders veilig genoeg om hun kansen te grijpen. Hierdoor is Colombia hét land van Latijns-Amerika om in te investeren.

Bron :